"Фонд на фондовете" ще следи европейските пари

760 млн. лева по ОП разплатени от началото на годината, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Избрахме концепцията за създаване на "Фонд на фондовете". Така финансовите инструменти по оперативните програми ще бъдат под общо управление, което най-малкото ще доведе до икономии. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на конференция, посветена на усвояването на средствата от еврофондовете, предаде Нова телевизия.

Горанов обясни, че новият орган ще бъде държавно търговско дружество, вероятно еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала. Той ще обедини разделени, но структурирани под общо управление елементи на отделните оперативни програми, представляващи компоненти на финансовия инструмент.

Според финансовия министър тенденцията при управлението на европейските пари ще бъде насочена към създаването на схеми за финансов инженеринг.

"Поканихме с писма Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за участие в управителния комитет и имаме потвърждение от всички тези институции" , обяви Горанов.

Междувременно стана ясно, че от началото на годината са разплатени близо 760 млн. лева по оперативните програми, а до края на годината трябва да бъдат платени 4-5 пъти повече, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

От няколко седмици екип на българското правителство преговаря с Европейската комисия, за да участваме в инициативата за малки и средни предприятия, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че инициативата не предполага никакво съфинансиране и към нея се добавят и допълнителни ресурси от програмата "Хоризонт" 2020.

"Става дума за финансовия инженеринг на Европейския инвестиционен фонд, а кредитите, които ще бъдат раздавани, ще бъдат при много благоприятни условия", поясни Дончев. 

Министърът икономиката Божидар Лукарски пък се похвали с това, че е постигнато оптимално разпределение на парите по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което да се базира на икономическа ефективност. 

Министърът на икономиката каза, че ресорното му министерство сериозно е намалило изисквания финансов резултат от фирмите за кандидатстване.

"Облекчихме и критериите за по-малките фирми, което от своя страна ще доведе до по-голям достъп. За северозападния регион пък успяхме да постигнем допълнително точкуване за подадените проекти. По този начин и най-бедният регион на ЕС ще се почувства по-европейски", обясни Лукарски.