Юнкер предложи "компромисна" формула за Атина

Свят

19-05-2015, 15:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според в. "Ханделсблат" ЕЦБ и Европейският фонд за финансова стабилност искат да продължат да подкрепят Гърция на всяка цена

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поема юздите на преговорите с Гърция, като най-изненадващо предлага компромисна алтернативна формула, за да разсече "гордиевия възел" и за да може европейските партньори да стигнат до споразумение с гръцкото правителство.
 Така гръцките електронни издания нюз.ин и "Етнос" информират за изпратен от ЕК документ до Атина с предлагано от нея решение на гръцкия проблем.
 Документът, който ексклузивно се представя от в. "Вима", съдържал условия за отблокиране през юни на финансовата помощ за Гърция от Европейския стабилизационен механизъм и за постигане на споразумение със страната до есента.
 Съгласно компромисната формула на Юнкер, за да бъде постигнато незабавно споразумение между Гърция и нейните партньори, в документа се предвижда, първо, МВФ да бъде изваден от спасителната програма, да бъдат заложени много ниски първични бюджетни излишъци за тази и следващата година, а решенията на спорните въпроси за пенсионното осигуряване и трудовите въпроси да бъдат отложени за есента.
 Второ, правителството на премиера Алексис Ципрас да приеме пакет от мерки в размер на пет милиарда евро, включващи различни данъчни и други финансови регулации, като промяна на ДДС и други, които да прокара през парламента, за да покрие бюджетната дупка за периода 2015-2016 г. и да изготви конкретна реформаторска програма.
 В. "Вима" твърди, че предложението на Комисията е предадено на гръцкото правителство и на останалите институции /ЕЦБ и МВФ/, и че в следващите дни и даже часове се очаква да бъде оповестена програмата за срещи, като свикване на Европейската работна група и Съвета на финансовите министри от еврозоната, за да бъдат взети окончателните решения.
 Представителка на Комисията, която не опровергала публикацията, заявила, че не може да я потвърди, и че не знае за такова предложение. "Работим за постигане на цялостно споразумение", отговорила тя.
 Запитан дали МВФ е получил план "пътна карта" за Гърция от Европейската комисия,  hоворител на фонда казал, че нямал нищо какво да добави по този въпрос.
 Представител на ЕЦБ също казал, че не знае за такъв план на Комисията за Гърция. Според германския делови в. "Ханделсблат" обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейският фонд за финансова стабилност искат да продължат да подкрепят Гърция дори страната да изпадне в евентуална невъзможност да обслужва заемите си.
 В материала, озаглавен "Спасяване на всяка цена", в. "Ханделсблат" се позовава на европейски източници, според които Гърция можела да се надява на по-нататъшна подкрепа от страна на европейците дори след евентуален фалит на страната.
 Както ЕЦБ, така и Европейският фонд за финансова стабилност няма да оставят Атина да рухне, дори тя да не може да обслужва заемите си към МВФ. Дори след такова събитие, ЕЦБ може да продължи да предоставя ликвидност на гръцките банки чрез механизма ЕЛА.
 Чрез механизма за спешна парична ликвидност ЕЛА Гърция е получила около 80 млрд. евро. В случай, че тя изпадне в несъстоятелност и не може да обслужва заемите си, ЕЦБ би могла да увеличи тази сума до 95 млрд. евро, казали финансови експерти пред "Ханделсблат".
В Атина премиерът Алексис Ципрас заяви, че споразумението с кредиторите е на финалната права. Финансовият министър Янис Варуфакис също изрази увереност, че споразумение с кредиторите ще бъде постигнато до седмица, което ще спаси нуждаещата се от пари страна от банкрут, съобщи Асошиейтед прес.
 "Мисля, че сме много близо. Да кажем, че е въпрос на една седмица" да постигнем споразумение, каза Варуфакис в интервю за телевизия "Стар".
 Варуфакис каза, че според кредиторите е назряло времето за сключване на сделка. Той допълни, че няма да приеме компромис, който бъде сметнат от крайнолявото правителство в Атина за неосъществимо.
 "Уверявам ви, че ако сме изправени пред дилемата дали да платим на кредитор, който отказва да подпише споразумение с нас, и пенсионер, ще платим на пенсионера. Надявам се, че ще успеем да платим и на двете страни", каза гръцкият финансов министър.