Германия, Франция и Италия ще разработят евродрон

Свят

19-05-2015, 14:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът ще струва малко над 1 млрд. евро, 2 г. ще отнеме техническото проучване

Германия, Франция и Италия ще си сътрудничат в разработването на европейски безпилотен самолет за събиране на разузнавателна информация и въздушно наблюдение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Трите страни подписаха писмо за намерение, което дава началото на двегодишно техническо проучване с цел до десет години да бъде разработена т.нар. „дистанционно управляема летателна система“. 

Писмото за намерение беше подписано в Брюксел от министрите на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, на Франция Жан-Ив льо Дриан и на Италия Роберта Пиноти, посочва Франс прес. Предполага се, че разработването на евродрона, от типа MALE (medium altitude, long endurance – средна височина с голяма продължителност на полета) ще струва малко над 1 млрд. евро. 

Участниците разглеждат проекта и като средства за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната на раздробения европейски пазар. Френският министър на отбраната определи подписването на писмото като много важен етап в европейското сътрудничество. 

„Това е отворен проект, сега сме три страни, но утре в него може да се включат и други“, каза Льо Дриан, отбелязвайки че към него има интерес от испанска и полска страна. 

Целта на проучването е да се определи съвкупността от оперативни предпоставки и да се изработи прототип, който да отговаря на общите изисквания по отношение на експлоатационни качества, срокове и цена, посочиха министрите в общо изявление. 

Изпълнители на проекта са „Еърбъс груп“, „Дасо авиасион“ и „Аления Аермаки“, които през май миналата година представиха на френското, германското и италианското правителство конкретно предложение за съвместно разработване на военен дрон до 2020-2025 г. – пазар, на който господстваща позиция сега имат САЩ и Израел. 

Безпилотните самолети от типа MALE могат да летят на височина 3000 м в продължение на 24 часа без презареждане.  За проучването и изработването на прототипа ще бъде осигурен бюджет от 60 млн. евро за двегодишен период, като всяка от страните ще предостави 20 млн. евро.