Аларма: Египетските сили за сигурност изнасилват масово и драстично

Вътрешното министерство мълчи, чете доклада на международна организация

Египетските сили за сигурност използват сексуално насилие срещу задържани в огромни мащаби, алармират от Международната федерация за правата на човека.

Доклад на организацията посочва, че мъже, жени и деца са били насилвани, за да бъдат предотвратени публични протести, отбелязва БиБиСи.

Много хора са били подложени на тестове за девственост, били са изнасилвани, в някои случаи групово, след арестуването им.

Вътрешното министерство на Египет заяви, че няма да коментира, докато не се запознае с доклада.

В проучването се отбелязва скок в сексуалното насилие след като египетските военни взеха властта чрез преврат през юли 2013 г.

Извършителите рядко са подвеждани под отговорност, като безнаказаността подчертава "циничната политическа стратегия, целяща задушаването на цялата опозиция".

Полицаи, хора от спецслужбите и от армията са виновни за извършването на престъпленията срещу задържани мъже и жени, се изтъква в доклада.

Сред жертвите са протестиращи студенти, активисти за човешки права, хомосексуални и деца.

Авторите посочват, че не разполагат с доказателства, че командири са давали нареждания, но мащабите на насилието - и безнаказаността - предполагат, че зад това стои политическа стратегия.

Те твърдят, че жертвите, които са се жалвали, са системно възпрепятствани от съдебната система, като биват заплашвани и репресирани от полиции и надзиратели в арестите и затворите.

Сексуалното насилие отдавна е проблем за египетското население, като нападенията се увеличават драстично в годините, откакто Хосни Мубарак беше отстранен от власт.

През миналата година президентът Абдул Фатах ал-Сиси нареди на полицията да вземе крути мерки по въпроса на фона на засилващия се обществен гняв.