Йордан Бакалов поема военното разузнаване

Той беше министър на вътрешните работи в служебния кабинет "Близнашки"

Йордан Бакалов е назначен за директор на служба „Военна информация” от министъра на отбраната Николай Ненчев. Военният министър потвърди днес за това назначение, което се очакваше, предаде bTV.

На въпрос дали Бакалов знае английски на достатъчно добро ниво, Ненчев отговори „Йордан Бакалов разполага с изключително високо ниво на морал – нещо, което мен лично ме впечатлява и е водещо при вземането на това решение. Без морал нищо не може да се случи". По думите на министъра новият шеф на военното разузнаване е изключително добре подготвен за тази работа.

Името на Йордан Бакалов се завъртя вeднага, след като беше уволнен предишният шеф на службата Веселин Иванов. Иванов беше отстранен в началото на март след питане на депутата от ГЕРБ Методи Андреев към военния министър колко са хората на ръководна длъжност в служба „Военна информация” и са назначени там преди 1991 г.

Ненчев отговори, че 39% от шефовете на службата са назначени преди 91 г. и после изтъкна това като мотив да уволни бившия шеф на разузнаването. Друг мотив беше отказа на Веселин Иванов да предаде част от архивите на службата на Комисията по досиетата.