Вътрешната битка за кмет на София в РБ започна

Политика

19-05-2015, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ръководството на ДБГ не е обсъждало кандидатурата на Соломон Паси

Интригата с издигането на бившия външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси за кмет на София от Реформаторския блок най-вероятно ще просъществува кратко и толкова, колкото да създаде напрежение сред партиите от десния съюз, пише "Капитал дейли".

Малко след като вицепремиерът и лидер на една от партиите в съюза ДБГ – Меглена Кунева, обяви в събота, че формацията ще издигне за кмет бившия външен министър, новината провокира поредица от остри реакции най-вече от страна на ДСБ. Депутатът и зам.-председател на партията Атанас Атанасов заяви, че ДСБ има най-голяма тежест от формациите от РБ в София и тя трябва да предложи кандидата за кмет на десния съюз. Той даде недвусмислено да се разбере, че ДСБ няма да подкрепи евентуална кандидатура на Соломон Паси. "Подобна кандидатура е на принципа "търсим работа за един човек", каза още Атанасов. Радан Кънев също заяви, че е скептичен дали структурите на ДСБ в София биха подкрепили евентуална кандидатура на Паси.

Провокирана от реакцията Атанасов и от обявената номинация от Кунева в дискусията и съпругата на бившия външен министър Гергана Паси. В статус във фейсбук тя заяви: "Нека започна от това, че репликата Ви, г-н Атанасов, че някой "търси работа на Соломон Паси", беше онази капка, която преля чашата. Стана ми смешно, когато Вие, г-н Атанасов (Вие не плащате заплатите в моето семейство, но пък то плаща Вашата) -- допуснахте, че някой дирел работа за Соломон.... Хората, които го познават и са работили с него, знаят, че неговата заетост и продуктивност са пословични и нарицателни." В статуса си Гергана Паси се обърна и към Меглена Кунева. "В нашето семейство такива решения са възможни само, ако "семейният съвет" ги подкрепи. Нещо, което едва ли ще се случи... Въпреки цялото ни уважение към Меги Кунева и структурата на ДБГ, която реши да прояви въображение и "out-of-party box" мислене.", написа Паси в социалната мрежа.

От последвало изявление на Кунева пред БНР се разбра, че Соломон Паси е бил изненадан от нoминацията за кмет на София. Лидерът на ДБГ обаче повтори, че ще предложи кандидатурата на Паси за обсъждане от РБ. "Хората го харесват. Това е профилът на Реформаторския блок. Той е основател на СДС, бил е във Великото народно събрание, има много висок кредит на доверие в тези политически среди", аргументира се Кунева.

От ДСБ свързват номинацията на Паси със започващите преговори в РБ за кандидатурите за кметове и общински съветници. Депутати от блока заявиха, че изявлението на Кунева от събота не е случайно. През уикенда активът на ДСБ в София обсъждаше в с. Лозен кандидатурите на партията за районни кметове и общински съветници. От ДСБ заподозряха, че целта на евентуалната номинация на Паси е срещу това от ДБГ да получат по-добри позиции в листата за общински съветници и номинации за районни кметове на РБ в София. Иначе неофициално дори депутати от ДБГ твърдят, че най-вероятно кандидатът за кмет на реформаторите ще е от формацията на Радан Кънев. Като засега неофициално се сочи кандидатурата на дългогодишния общински съветник в Столичния общински съвет, сега депутат Вили Лилков.

Изказването на вицепремиера Меглена Кунева учуди и част от ръководството на ДБГ. Оттам заявиха, че кандидатурата на Соломон Паси за кмет на столицата е издигната от една от организациите на партията в София – тази от столичния район "Витоша", но не е била обсъждана нито от изпълнителният съвет на партията, нито от по-широкият партиен орган – националния съвет.