Токът на свободния пазар "излиза" с до 50 лв. надолу

Портфейл

19-05-2015, 06:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фирмите, които са присъединени на средно и високо напрежение, задължително трябва да купуват ток на свободния пазар

Бизнесът може да си договори с до 50 лева на мегаватчас по-евтин ток на свободния пазар в сравнение с този на регулирания. Това показва анализ на energienpazar.bg, цитиран от "Труд". Дружеството е направило мониторинг на пазара от януари 2014 г. до април 2015 г. По негови данни средната цена на тока за бизнеса, купен на свободния пазар, е между 75 и 85 лева за мегаватчас.
„Клиент, който е плащал средно 150 лв./МВтч на крайния снабдител на регулирания пазар може спокойно да намали цената си за снабдяване на около 100 лв./МВтч, като се отчете и таксата „задължение към обществото“ от 18,93 лв., която клиентите на свободния пазар плащат“, обясняват от „Енергиен пазар“.
Цените на регулирания пазар се определят от КЕВР. Фирмите, които са присъединени на средно и високо напрежение, задължително трябва да купуват ток на свободния пазар.
Така на регулирания пазар остават битовите клиенти и дребният бизнес, които обаче могат да го напуснат по собствено желание. Това ще стане задължително от следващата година, предвиждат плановете на правителството и КЕВР.