България разби Азия на математика

Общество

19-05-2015, 07:30

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нашите деца събраха 6 от 16-те големи награди на олимпиадата SASMO 2015

България и Хонконг са с най-много перфектни резултати на международната сингапурско-азиатска математическа олимпиада SASMO. Страната ни има 6 перфектни резултата от общо 16, които са получени на сингапурската олимпиада. Перфектният резултат е нещо повече от златен медал. В класирането всички състезатели - общо 30 102 от 15 страни, са разделени на "пефектни", "златен", "сребърен" и "бронзов" медал.

5 са перфектните резултати в групата за 3 клас и два от тях са за България Мария Дренчева от ЧСОУ „Св. Георги“ в София и Михаил Михов от „П.Р. Славейков“ във Варна.

При петокласниците има само един перфектен резултат и той е за България: Елица Василева от Математическата гимназия във Варна.

В 6 клас има 4 перфектни резултата и 3 са за България: Иван Георгиев и Мартин Стефанов от СМГ, Йоан Найденов от МГ „Акад. Иван Ценов“.

Хонконг също имат 6 перфектни резултата, Сингапур – 3, Индонезия – 1.

В групата на 2 клас България има 4 златни медала. При третокласниците - 2, а за 4 клас - 4.

Злато извоюваха и 3-ма от петокласниците ни и по 1 от 7-и и 8-и клас.
При 9-ти и 10-и клас златните отличия са по 2.

Това е второто участие на България в най-престижната математическа олимпиада за ученицив Азия. Състезанието в България с разрешение на борда на SASMO се проведе на 19 април 2015 г. в София, Пловдив, Стара Загора и Варна.

През 2014 година над 700 български ученици от 2 до 12 клас за първи път участваха в това състезание, а един от тях постигна максималния брой точки и стана единственият (сред 16 449 участници) носител на отличието “Perfect score winner”. Всички носители на отличия (350 от българчетата) бяха поканени да участват във финала на азиатската олимпиада в гр. Чънду, Китай. Тринадесет от тях успяха да заминат за Китай, откъдето се завърнаха с много награди.

През тази година SASMO празнува своята 10-годишнина. Към 8-те традиционни азиатски страни-участнички се присъединиха Узбекистан и Виетнам, а от Европа - България и Великобритания. Носителите на отличия в SASMO са поканени да участват в първото по рода си състезание International Mathematics Olympiad Challenge (SIMOC), което ще се проведе в Сингапур на 11 юли 2015.