ЧЕЗ отнесе глоба от 1,250 млн. лева

Портфейл

18-05-2015, 16:25

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Електроразпределителят злоупотребил с господстващо положение

КЗК глоби ЧЕЗ с 1,250 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение. Комисията за защита на конкуренцията установи, че електроразпределителят за Западна България е извършил нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупкопродажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

По оценка на КЗК по този начин "ЧЕЗ Разпределение България" АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и наложи на ЧЕЗ следната поведенческа мярка: да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, респ. за изкупуване на енергийните съоръжения.

Комисията определи 30-дневен срок срок за изпълнение и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 1 250 065 лева.