Болници в готовност да съдят Здравната каса за извършени, но неразплатени дейности

Общество

18-05-2015, 16:17

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Приемът на пациенти няма да спира

Ако методиката за разплащане на медицински дейности на болниците не се промени, това ще е равносилно на липса на лечение за пациенти. Това обявиха на пресконференция от Сдружението на частните болници и Българския пациентски форум.

Д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници у нас, обяви за добра новина факта, че тричленен състав на Върховния административен съд е отменил по жалба на болниците наредбата, в която Министерството на здравеопазването урежда болничните лимити.

Дренски оспори твърденията на министерството, че лимитите важат и в момента до окончателно произнасяне на петчленен състав на ВАС. По думите  му те са спрени от 13 май и няма да са в сила, докато съдът не се произнесе окончателно по казуса.

Междувременно, още в петък стана ясно, че здравното ведомство е решено да оспорва взетото решение в законовия седемдневен срок, който изтича утре – 19 май.

Пациенти и болници се надяват след произнасянето на ВАС здравното министерство да преразгледа методиката за разплащане на здравни дейности и да я преработи. Ако това не стане, Дренски се закани, че лечебните заведения са готови да водят съдебни дела срещу НЗОК за всяка извършена, но неразплатена от касата дейност.

Междувременно медикът обеща, че приемът на пациенти няма да спира, дори и лечението да трябва да се извършва за сметка на болницата. „Жалко е, но в момента НЗОК и Министерство на здравеопазването обслужват чужди интереси”, възмути се Дренски.

По думите на колегата му от сдружението пък, д-р Николай Болтаджиев, през декември ВАС се е изказал пак по жалба на частните болници и срещу стандартите по хирургия.

Според Болтаджиев решението на ВАС е било публикувано в Държавен вестник през февруари, а в същия ден и в същия брой МЗ е обнародвало наново същите прекратени текстове.

Медикът не пропусна да се възмути и от това, че у нас здравно самоосигуряващите се са едва 1,5 милиона, а държавата от бюджета си трябва да плаща вноските на останалите 4,5 милиона души. Така 1/4 от работещите издържат останалите, с какво един съдия или военен е повече от един лекар или учител, поиска да знае Болтаджиев.