Просветният министър потърси съдействие от ДАНС за матурите

Общество

18-05-2015, 15:56

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правилните отговори на матурите вървят по 100 лева

Министър Танев напрегнат заради матурите

Зрелостниците да забравят латиницата в писмените си текстове

Зрелостниците трябва да използват само българската азбука и да изписват отговорите на български език по всички дисциплини на матурите с изключение на чуждите езици, специфичната терминология и означенията по някои предмети. В противен случай написаното ще се смята за знак към проверяващите и изпитната работа ще бъде анулирана. Изискването е записано в инструкциите за първи път тази година, защото често се случва абитуриентите да пишат на латиница, повлияни от есемесите и форумите в интернет, пише 24 часа.

Това обясни Милена Иванова, главен експерт в министерството на образованието, която от години се занимава с подготовката и организацията на зрелостните изпити. Във връзка с изрядността при провеждането на матурите просветният министър Тодор Танев е ходил при шефа на ДАНС Димитър Георгиев, за да търси начин да се гарантира сигурността на матурите. Той се притеснявал да не изтекат предварително отговорите. От ведомството обаче са убедени, че това не може да се случи, защото от години въпросите от теста се генерират от компютър, който разбърква над 11 милиона комбинации.

Матурите ще се проведат на 20 и 22 май. Първата е задължителната по български език и литература, а втората е по предмет на избор на абитуриентите.

Зрелостните изпити и тази година съвпадат с националното външно оценяване след 7-и клас. За останалите ученици дните са неучебни. Преди деня на държавния зрелостен изпит всички абитуриенти трябва да са си взели служебна бележка за допукане до матурите. Тази година форматът и? е променен. Служебната бележка е преформатирана, така че по диагонал на нея с главни букви е написано ДОПУСНАТ.

Случвало се е минали години зрелостници да отиват на изпит с другата служебна бележка за подаване на заявление, след което не ги допускат до сградата, защото всъщност са без документ, удостоверяващ, че имат право да се явяват на зрелостни изпити, обясни Милена Иванова. До утре всеки зрелостник трябва да получи служебна бележка, в която е отбелязана следната информация: първо, предметите, които ще държи.

В бележката са отбелязани датите на изпитите и сградата на училището, където ще се явява. Зрелостникът да се яви с документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка, както и със служебната бележка. Младежите трябва да се явят в залата 15 минути преди началото на изпита. Те имат право да пишат само с химикал с черен цвят. Ако носят мобилни устройства, трябва да ги изключат и да ги предадат на квестора, който да ги постави на видно място.

Задължително е 12-класниците внимателно да четат условието на всяка задача, както и възможните отговори. Така има най-голяма вероятност да посочат верния. Текстовете пък трябва да отговарят на формулираните задачи по условие.

Често се случвало да преписват текстовете, върху които трябва да работят.

За 41-и въпрос (писане на текст) зрелостниците разполагат с 5 страници, а в указанията пише, че обемът на отговара трябва да е до 4 страници.

На изпита по български език и литература последният въпрос е писане на есе или интерпретативно съчинение по представена творба. Родители се безпокоят, че децата им ще бъдат санкционирани, ако напишат дори и ред на петата страница. Няма такова нещо, уверяват от министерството на образованието. Междувременно стана ясно, че държавните зрелостни изпити в Национална гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” ще се проведат в сградата на ул. “Св.св.Кирил и Методий” № 63 (в сградата на бившето 13-о основно училище. Информацията е качена на сайта на столичния инспекторат по образование.

Бележникът на ученика без ЕГН наесен

В ученическите бележници през следващата учебна година вече няма да се записва ЕГН-то на учениците, съобщиха от министерството на образованието. В документа ще се записва единствено датата и годината на раждане. Става въпрос за лични данни, с които не трябва да се злоупотребява, обясни промяната заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Новите бележници ще бъдат отпечатани в тираж около 700 000 бройки, за да стигнат за всички ученици.

Документът се носи винаги в училище и се представя при изпитване или поискване на учителите, класния ръководител или директорите.

От догодина отпада материалната книга, в която учителите записват всичките си часове. Цялата информация вече ще се вписва в дневниците на класа. Оформлението на новите дневници за детските градини, предучилищната възраст и от 1-и до 12-и клас ще се промени. (24часа)

Наши студенти може да вземат до 1016 евро в Холандия. Условието е да работят 56 часа месечно или да са живели там поне 5 години.

Освен за традиционните заеми българските студенти в Холандия могат да се пробват за допълнително финансиране от следващата учебна година.

Промените въведе холандската държава през април. Ако студентът работи с договор минимум 56 часа месечно или е живял 5 години в Холандия, може да кандидатства и за още средства, за да се подпомага - до 1016 евро на месец, обясниха от консултантската къща “Дарби”.

Има още една опция. Тя зависи от работата, уседналосттта от 5 години, но и от доходът на семейството, който да е под 40 000 евро годишно. Тогава може да кандидатства за 378 евро месечно, които могат да бъдат безвъзмездна финансова помощ от държавата по доходи.

Те не се връщат, ако студентът завърши в срок висшето си образование. Всъщност тези пари влизат в сумата до 1016 евро.

Разликата трябва да започне да се връща до 3 години след дипломирането. Сумата трябва да се издължи в рамките на 35 години.

Иначе както и досега българските студенти ще могат да кандидатстват за заем за покриване на учебната такса. Специфичното е, че студентът дължи таксата до 1 септември, а за кредита кандидатства след това на място, за да бъдат сигурни местните, че се е записал лично и че няма да злоупотреби. Те не отпускат цялата сума от 1951 евро за 2015/2016 г., а на 10 вноски в отворена от него холандска банкова сметка.

Най-търсените специалности в Холандия са бизнес и икономически, инженерни, компютърни дисциплини, международни отношения, международно право, психология.

Университетът на Грьонинген е популярен сред българските студенти, защото там се преподават психология и международни отношения.

Наши студенти може да вземат до 1016 евро на месец в Холандия.