Преходът ще приключи, когато комунизмът влезе в музеи и учебници

Политика

18-05-2015, 15:38

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът бе категоричен при откриване на изложбата "Желязната завеса – България 1944–1989"

Няма да се спра да повтарям, че преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по един обективен начин в музея и в учебниците.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването на изложбата "Желязната завеса – България 1944–1989" в градинката на "Кристал", предаде БГНЕС.

"Това е изключително навременна и много разтърсваща изложба, в която събираме активите на ЩАЗИ, Българската комисия по досиетата и Националния архив, за да покажем по обективен начин един тъмен период за България, период на тоталитарен комунистически режим", заяви Плевнелиев.

Той смята, че българските граждани имат пълното основание да са недоволни, а българските политици са техни длъжници.

"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, а в много държави. Притеснявам се от начина, по който се отнасяме - специално в Югоизточна Европа и на Изток, към историческото наследство на комунизма. В Германия и Централна Европа комунизмът отдавнае намерил обективната си оценка от народа и историците. Сложен е в музеите и учебниците, така както и фашизмът. И народите отдавна са се убедили в обективната оценка за случилото се. В нашата част на Европа това още не е факт", заяви президентът.

Той коментира, че на 9 май маршируваме в Москва и празнуваме победата на Сталин над Хитлер, но в учебниците на новото поколение руснаци удобно отсъства пактът "Молотов-Рибентроп".

"За това в руското общество не се говори как 5 години по-рано Сталин и Хитлер заедно си разделиха Полша и предизвикаха заедно Втората Световна война. В Сърбия архивите на техните тайни служби дори и не са пипнати. Там връзките с комунистическите режими и служби просто не е променяно, в Македония е същото. В Хърватска текат дебати за ролята на комунистическите елити в приватизацията", коментира държавният глава.

Плевнелиев посочи, че "в символична градинка, каквато е Кристал, са били първите организирани протести срещу комунистическия режим през 80-те години, където се намира и символичен огромен апартамент" (бел. ред. - на банкера Цветан Василев), "като символ на това, че за 25 години контролиран преход старите комунисти са се превърнали в капиталисти, работейки със същите методи и народът отново очаква справедливостта си".

"Първото организирано антикомунистическо движение се случи тук в България, бяхме преди Унгария и чехите. Няма да спра да апелирам, да се моля и да очаквам от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея", каза още Плевнелиев.