Слаби сме в интернет банкирането

Портфейл

18-05-2015, 12:49

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не поради неграмотност, а заради лоша защита изоставаме в електронното управление на финансите си

България е сред страните в Източна Европа с най-нисък процент на лицата, които ползват интернет банкиране. Едва 5% от населението между 16 и 74 г. е активирало услугата, която позволява електронно управление на парите. Това показва изследване на "Уникредит", представено на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Тбилиси.

От 2008 до 2014 г. хората у нас, които сами нареждат преводи чрез банковата си сметка, са се увеличили 2,5 пъти - от 2 на 5%. Въпреки това процентът е нисък и показва, че има голям потенциал за развитие, коментира Преса.

Само Румъния е по-слабо активна - там 4% от населението ползва банкиране по мрежата. Най-напреднали в това отношение са в Чехия и Словакия, където процентът на проникване е съответно 46% и 41%. Двете страни се доближават до нивото в Германия - 49%.

Според експерти България изостава от европейските тенденции не заради липса на техническа грамотност, а заради проблемите със сигурността, които имаше през първите години при въвеждането на услугата. Банките инвестираха сериозни суми в различни защити и сигурността на операциите нарасна значително. Въведени бяха цифрови сертификати, токени, използване на електронен подпис и потвърждение за всяка операция с есемес. Всичко това прави измамите почти невъзможни, ако клиентите спазват правилата за работа по интернет.