Горанов приканва Катар да инвестира у нас

Политика

18-05-2015, 12:13

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Катар ни дава пари за магистрали

Държавата Катар проявява интерес във финансовата система, енергетиката, земеделието и инфраструктурата

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това е станало ясно по време на работна среща между българския финансист номер 1 Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади, съобщиха от Министерство на финансите.

От ведомството уточниха, че по този начин при много добри за страната ни условия може да се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете.

Горанов и Али Шериф ал Емади са разговаряли тази сутрин в Министерството на финансите в Доха. Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Държавата Катар.

Водена от премиера Бойко Борисов делегация е на двудневно посещение в Катар. Вчера Борисов и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани подписаха двустранно междуправителствено споразумение за сътрудничество в борбата с престъпността. В рамките на срещата между двамата министър-председатели е заявен интерес за сътрудничество с България от страна на Катар в областта на транспорта, земеделието и енергетиката.

Първият ни финансист е уверил колегата си, че България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. „Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро”, е подчертал Владислав Горанов.

От своя страна, Али Шериф Ал Емади е проявил интерес към инвестиции от страна на Катар както в българската финансова система, така и в енергетиката, земеделието и инфраструктурата. Той е поставил и въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален превозвач и изрази задоволство от досегашния опит на Qatar Airways в България. Али Шериф Ал Емади е поставил въпроса в качеството му на председател на борда на директорите на Qatar Airways.

От съобщението на финансовото ведомство става ясно още, че по време на срещата е обсъдена и възможността за създаване на схеми за износ на наша селскостопанска продукция за Катар.