Министър Кралев: Реформа в спорта ще донесе здрава нация и медали

Младите ни спортисти трябва да се поощряват

 Над 1000 ученици и младежи участваха в спортния празник в Западния парк, организиран от Министерството на младежта и спорта по повод 17 май – Ден на българския спорт.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави всички участници в турнирите по минифутбол, волейбол, баскетбол, бадминтон и в лекоатлетическия крос, организирани в партньорство със спортни федерации. Победителите в отделните турнири бяха наградени с купи и медали от заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов.

„Днес отдаваме почит и уважение към всички български герои спортисти, прославяли името на страната ни. Нашите спортисти са най-известните българи по света, направили най-много за издигане авторитета на нацията ни. Същевременно обръщаме поглед и към младите таланти и надежди, които са бъдещето на нацията, каза в приветствието си по повод празника спортният министър Красен Кралев. – Всички реформи, които сме започнали в момента, целят само едно – подобряване на здравето на нацията, увеличаване на броя на децата и юношите, които да се докоснат до магията на различните видове спорт. Вярвам, че ако тази наша мисия успее, и успехите няма да закъснеят и ще може да се радваме на още много международни успехи, медали и много пъти да слушаме с гордо вдигнати глави българския химн на големите спортни форуми”.

В празника участваха голямата ни гимнастичка Илиана Раева - президент на Българската федерация по художествена гимнастика, легендата на „Левски” Наско Сираков, Стоян Хранов – председател на ОСК „Левски”, ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев, бившият национал по волейбол Евгени Иванов, бившият капитан на футболния ЦСКА Тодор Янчев, капитанът на баскетболния „Левски” Павел Иванов и други, които подкрепиха малките спортни таланти.

„Спортистите на България са най-добрите посланици – подкрепяйте ги и ги обичайте! Някои от вас могат да станат големи спортисти, с които да се гордее България, а други ще бъдат едни истински млади здрави хора, далече от дрогата, алкохола и цигарите. Вярвам, че всеки един от нас трябва да уважава спорта, спортът трябва да има своето заслужено място в България, не само заради големите ни шампиони, а и защото сме доказали във времето, че спортът е жив в българина”, с тези думи именитата ни гимнастичка Илияна Раева поздрави участниците в спортния празник.

Министър Кралев даде старт на лекоатлетическия крос на 2 000 м, в който участваха деца и младежи от клубове и училища от София, Трявна, Златица, Смолян, Благоевград, Ловеч, Елин Пелин.

Четвъртото издание на турнира по баскетбол 3 на 3 за купа „Манченко” с участието на 12 отбора от елитни софийски гимназии също се проведе в рамките на спортната надпревара в Западния парк. Тази година турнирът е част от инициативата „София 2018 – Европейска столица на спорта”, която цели да популяризира масовия спорт и  активния начин на живот.

С цел превенция и преодоляване на гръбначните изкривявания при подрастващите бившият волейболен национал Евгени Иванов и неговият екип  демонстрираха лечебна физкултура и изправителна гимнастика.

Младежките политики на България бяха представени от ММС и Националния младежки форум. Младите хора получиха материали, свързани с по-високата физическа активност на младежите като превенция на социално значимите заболявания, борбата с тютюнопушенето, част от кампанията на Европейската комисия  „Екс пушачите са неудържими“. Представители на Асоциацията на студентите по медицина в България раздадоха анкетни листове за проучване на физическата активност на хората и техните хранителни навици.

Спортният празник в Западния парк се реализира с подкрепата на Столична община, Фондация „Деца на България” и изворна вода „Бачково”.

В разгара на Деня на спорта министър Красен Кралев се включи и в кампанията на bTV Media Group „Да изчистим България заедно!”, която се провежда за пети пореден път. Много  деца, състезатели от клуба по гребане ЦСКА и студенти от НСА „Васил Левски” почистиха прилежащите пространства на езерото „Панчарево”. В самото езеро спортният министър събра и извади от водата два чувала с отпадъци.
Красен Кралев даде старт на националната кампания „Младите шампиони” на вестник „Стандарт” в Южния парк. Събитието се провежда в рамките на станалия вече традиционен за столицата празник на семейния спорт и здравословния начин на живот ФАМИЛАТЛОН 2015.

„За мен е удоволствие да ви поздравя по повод Деня на българския спорт – 17 май, и старта на националната кампания „Младите таланти” на вестник „Стандарт”, която е естествено продължение на „Спортните чудеса на България”, каза министър Кралев. - Адмирирам идеята да се популяризират и да се включат в тази кампания най-обещаващите млади спортисти на България, защото не всеки познава талантите и потенциала,  които страната ни има. За мен е изключително ценна инициативата, която има за цел да „освети” младите ни спортисти и да поощри тяхното развитие, за да ни радват с постиженията си”.