Мостова банка ще спасява от фалит закъсали трезори

Портфейл

18-05-2015, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БНБ и финансовият министър ще се намесват директно при проблеми

Държавата ще има широк набор от възможности да спасява банки с финансови проблеми за да не се стигне до фалита им. Ще има шест различни инструмента за спасяване на трезори, като едни от тях е създаването на мостова банка. Това предвижда новият закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който е пуснат от Министерството на финансите за обществено обсъждане. С приемането на закона България ще въведе в законодателството си Директивата 2014/59 на ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

БНБ ще има водеща роля при преструктуриране на банки, а Комисията за финансов надзор - при спасяването на инвестиционни посредници. В закона ясно е разписано как БНБ и министъра на финансите ще трябва да работят съвместно за преструктурирането на банки с проблеми. Ако проблемите на едни трезор са толкова големи, че има вероятност да се наложи използването на държавни пари, или може да се стигне до криза, която да засегне целия финансов сектор, всички действия на БНБ ще трябва да се съгласуват с министъра на финансите като Централната банка ще трябва да вземе под внимание неговите съображения.

За да не се стига до необходимост от държавна намеса за спасяване на финансови институции, всяка банка ще трябва да изготви план за възстановяване, който съдържа мерки, които тя може да предприеме при възникване на финансови затруднения, пише в закона. Ако някоя банка не направи такъв план и за това е виновен директорът й, той ще отнесе глоба до 5 млн. евро. Планът трябва да съдържа възможни действия при различни сценарии на сериозни макроикономически и финансови сътресения, включително сътресения, свързани с отделни юридически лица или групи. Планът за възстановяване ще трябва да се прегледа от Управителния съвет на БНБ. Наред с плана за възстановяване, който ще се изготвя от самата банка, БНБ ще трябва за изготви план за преструктуриране на всяка кредитна институция. Планът за преструктуриране ще съдържа мерки за преструктуриране, които БНБ може да предприеме при необходимост. Целта е дори за банки в превъзходно финансово състояние да има план какво да се прави, ако нещо се обърка.

При подготовката на плана за преструктуриране при нужда БНБ ще може да изисква от банката да преразгледа споразуменията за вътрешногрупово финансиране или да прецени необходимостта от сключване на такива, да ограничи максималните си индивидуални или общи експозиции, да се освободи от определени активи, или да ограничи или преустанови някои стопански дейности или продажбата на нови или съществуващи продукти. Наред с това се създава още една възможност за ранна намеса на БНБ, още преди една банка да има реални проблеми. Ако БНБ прецени, че една банка може да наруши в близко бъдеще изискванията за капиталова адекватност или ликвидност, може да поиска прилагането на плана за възстановяване на трезора, пише в закона. БНБ може да свика общото събрание на акционерите като зададе дневния му ред, както и да изиска освобождаването или смяната на един или повече от членовете на ръководството на банката. БНБ може да изисква дори промяна на бизнес стратегията на банката и на нейната оперативна структура. Ако всички това не помогне за да се отстранят нарушенията, БНБ ще може дори да назначи временен или извънреден управител в банката, който да поеме ръководството й.

Ако и тези мерки не помогнат, ще трябва да се включат в действие инструментите на БНБ за преструктуриране на банката с финансови проблеми, за да не се стигне до фалита й. Тези инструменти са четири - продажба на стопанска дейност; мостова институция; обособяване на активи и споделяне на загуби. При първия инструмент БНБ ще може да взима решение за продажба на пазарен принцип на определени активи на банката. При втория вариант ще се създава специална мостова банка, на която ще може да се прехвърлят всички или част от активите на трезора с финансови проблеми. По този начин реално един трезор ще може да бъде разделен на лоша и добра банка за да се спасят депозитите на гражданите и фирмите.

Мостовата банка ще се учредява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а за капитала й ще се взимат пари от Фонда за преструктуриране на банките (ФПБ). Третият инструмент за преструктуриране е обособяване на активи. При него БНБ може да вземе решение за прехвърляне на активи или задължения от банката на специално дружество за управление на активи. Това дружество ще бъде собственост на ФПБ, ще се контролира от БНБ, а задачата му е да получи възможно най-висока цена за получените активи от тяхната продажба или ликвидация.

Четвъртият инструмент за преструктуриране е споделяне на загуби. При него БНБ може да поиска преобразуване в капитал или намаляване на главницата на задължения на трезора. Специално е посочено, че това не може да се прави по отношение на гарантираните влогове. Освен това загубите първо трябва да се поемат от акционерите, а след това от кредиторите на банката.

Национализация като последна възможност

Ако всички инструменти на БНБ за преструктуриране на трезори не са достатъчни, ще може да се пристъпи към използване на държавни пари за финансова стабилизация, така че да не се стигне до фалит на банка. Като тук инструментите са два - държавна капиталова подкрепа или национализация на банката. Решението с какви средства да участва държавата в капитала на банката ще се взима от Министерски съвет по предложение на министъра на финансите.
Със закона се предвижда създаването на нов Фонд за преструктуриране на банките, който ще се управлява от ФГВБ и ще се попълва с вноски от трезорите. За 10 години парите във фонда трябва да достигнат 2% от размера на депозитите в банките. С парите от фонда ще може да се гарантират задълженията при отпускане на заеми на банка, която е в режим на преструктуриране, да се купуват активи на банката или направо да се създаде мостова банка.