Преслава починала от тромб в белия дроб

Общество

17-05-2015, 18:26

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родилка почина в столична АГ-клиника

Родилката припаднала неочаквано на втория ден след раждането с цезарово сечение

Смъртта на 29-годишната родилка е настъпила по непредотвратими за съвременната медицина причини. Това обявиха от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ днес - 2 дни след трагедията. „Екипът на болницата ни е съкрушен и с огромно съчувствие осигурява на близките пълно съдействие. Имаме разрешение от семейството на починалата да съобщим детайли по случая“, казват от частната АГ-клиника.

29-годишната Преслава Димчева Ризанова-Първанова имала нормална бременност и редовно посещавала женската консултация. На 14 май в 6:00 ч. е приета в болницата за планирано цезарово сечение по собствено желание, отразено в подписано информирано съгласие, което е предшествано от съответните документирани предоперативни изследвания по стандарт.

Операцията миналата с нормална кръвозагуба и без усложнения. Роденото момиченце, кръстено Димана, е в прекрасно състояние и здраве и в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата.

В деня на операцията и в началото на следващия реанимационият лист, проведените следоперативните изследвания и поведението и състоянието на оперираната жена не будят никакви индикации за усложнения, отчитат лекарите.

Внезапно при второ раздвижване за деня, направено с помощта на реанимационната акушерка в 8.40 часа, пациентката колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Всички предприети медицински дейности са извършени при спазване на алгоритмите и съобразно най-високите стандарти на съвременната медицинска практика. Модерната медицина е постигнала огромен напредък, но за съжаление пред нея все още има граници, които не могат да бъдат преодолени. В конкретния случай нашите реанимационни екипи са достигнали границата на възможностите на съвременната медицина и макар че са направили всичко по-силите си, не са могли да постигнат обрат в състоянието на жената, коментират специалистите от клиника „Д-р Щерев“.

Няколко минути след потвърждаване на невъзможността за успешното реанимиране на пациентката и констатирането на нейната смърт, семейството е било уведомено. В последствие са спазени всички процедури за информиране на компетентните органи.

Осигурен е пълен достъп на семейството до цялостното медицинско досие на починалата и им е предоставено копие на всички медицински документи. На семейството бяха представени възможности за избор на място за провеждане на аутопсията с цел да се гарантира независима оценка за причината за смъртта. Техният избор беше тялото да бъде прието за аутопсия от Съдебна медицина.

Веднага в частната болница е свикана лекарска консултативна комисия, която прави пълен обзор на случая. На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбемболия. Според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи. Състоянието по правило настъпва за минути с невъзможност да бъде овладяно. В момента се очаква независимото официалното становище от аутопсията, която ще бъде проведена от Съдебна медицина.

„Случаят е изключително тежък за целия ни екип, защото сме свикнали болницата ни да се огласява от бебешки плач и радостна глъч на щастливи родители. Цялата ни болница тъжи и изказва искрени съболезнования на семейството, загубило своята дъщеря, сестра и съпруга. За нас е изключително тежко, че едно прекрасно дете ще расте без своята майка. Нашият призив обаче е този случай да не бъде повод за поредно накърняване на крехкото доверие, което съществува между българските пациенти и медицинските специалисти и особено на важната връзка, която всяка една бременна жена има с лекарите, които отговарят за един от най-важните моменти в живота ? – раждането“, казват още от Медицински център „Д-р Щерев“.