Протестиращи строят палатков лагер в Скопие

Свят

17-05-2015, 17:25

Снимка:

Youtube

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакват 30 000 да се включат днес в големия митинг в Скопие

Десетки хиляди скандират: Груйо, отивай си! (ВИДЕО)

Най-големият антиправителствен протест в историята на Македония започна в Скопие. "Свобода!", "Дошли сме тук да си върнем Македония!", "Сбогом Груйо" и "Груйо отивай си", "Убийци", скандират на 10 000 души на централния площад в столицата. Най-мощен обаче е призивът "Оставка", който обединява всички уастници - от различни етноси и вероизповедания. Виждат се много македонски и албански знамена. Хиляди граждани от цялата страна - Битоля, Охрид, Щип, Велес, Прилеп, Струмица и други градове - се присъединиха към жителите на Скопие, за да изразят своето недоволство от управлението на Груевски.

 

От трибуната организторите заявиха, че протестиращите ще бъдат на този площад, докато Никола Груевски не подаде оставка. Изказването беше посрещнато с бурни възгласи на одобрение. В единия край на площада вече започна да се изгражда палатков лагер. Очаква се поне 4500 души да се включат в денонощния протест.

В началото на митинга, който започна с националния химн, от трибуната режисьорът Александър Поповски разказа следната притча:
"Голям пожар в гората, всички животни се втурнали да гасят огъня - кой с каквото може. Тръгнала и мравка да носи капка вода. Минала врана и я запитала: "Какво правиш с тая капка", запитала враната. "Гася пожара", отвърнала мравката. "С тази капка няма да угасиш пожара", казала враната. "Важно ми е да кажа на коя страна стоя", отговорила враната". Тук съм, за да покажа на коя страна стоя, обяви режисьорът Поповски: "Когато бият полицаите - протестирам, когато притискат студентите - протестирам, когато искат да ме сплашат - много протестирам".

И днес правителствените сгради в центъра на Скопие са отделени от кордон полицаи и заградителни съоръжения, съобщава Максфакс. На издигната сцена обаче с видео стена се излъчват клипове от записите, които лидерът на опозицията Зоран Заев изнесе като "бомби" и които разклатиха стабилността на управлението на ВМРО.

Хората настояват за оставката на премиера Никола Груевски и лидера на албанците демократи Али Ахмети. Протестиращ искат управляващите да се махат "от стереопорните бели прегради", зад които се крият. Основните обвинения са за липса на свобода на словото и корупционни схеми.

Македония се намира в тежка политическа криза от четири месеца. Причината са разкритията за диктаторските методи на управление на Никола Груевски и неговите приближени, сред които се откроява братовчед му Сашо Миялков, който до преди дни ръководеше службите за сигурност.