Очакват 30 000 да се включат днес в големия митинг в Скопие

Свят

17-05-2015, 08:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Груевски отказва да подаде оставка, пазарил се за името Македония

Над 30 000 души очакват се очаква да се включат в днешния голям митинг в Скопие, Македония. Властта прави всичко възможно да попречи на идването на хора от провинцията. Дори и 50 000 души да излязат обаче, едва ли Груевски ще подаде оставка според наблюдателите. Така каза и самият той вчера.

Също вчера лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев разпространи нови аудио записи, в които основни герои са отново македонския премиер Никола Груевски както и бившия министър на външните работи Антонио Милошоски.
Те се отнасят за преговорите относно спора за името на Македония между властите в Скопие и в Атина.
Никола Груевски в продължение на 9 години твърди, че твърдо защитава конституционното име на Република Македония и националната идентичност. От днешните разговори обаче, в един от тях участва и бившият шеф на спецслужбите Сашо Миялков, става ясно, че Груевски е готов на големи компромиси с Гърция.
Записът доказва, че Никола Груевски е бил готов и участвал в пазарлъци по отношение на името на Република Македония, които са много по-унизителни за страната от наименованието Бивша югославска република Македония.
Днес на практика стана ясно, че Груевски през цялото време е лъгал македонската общественост, че не участва в пазарлъци за конституционното име на Македония, под което страната е призната от 127 държави, сред които и България още на 15 януари 1992 година.
След като скандалният Сашо Миялков е бил съгласен страната да носи името Горна Македония, Груевски е казал: "Щом той я приема, и аз".
Поради спора за името с Гърция членството на Македония в ЕС и НАТО е блокирано от близо две десетилетия.
Записът бе разпространен ден преди готвеният голям протест срещу Груевски.
Заради напрежението в Скопие от българското Министерство на външните работи вчера препоръчаха на българските граждани, пътуващи за Македония, да планират маршрута си и осъществяват пътуванията с повишено внимание, като избягват местата на масови мероприятия и струпване на хора, както и районите под полицейска охрана.