Руски милиардер става космически турист на мястото на Сара Брайтман

Певицата ще върне парите похарчени за провалената мисия

Руският милиардер, собственик на компанията "Евроцемент груп" Филарет Галчев може да стане космически турист до МКС и ще отиде вместо британската певица Сара Брайтман, пише "Известия".

Според изданието, позовавайки се на източник, близък до бизнесмена, Галчев изразил интерес към полета, веднага след като медиите съобщиха, че Сара Брайтман е отказала да лети до Международната космическа станция.

"По принцип, той е готов да похарчи около 50 милиона долара за това пътуване", казва източникът, като добавя, че бизнесменът вече е преминал необходимите медицински изследвания.

Говорителят на Руската космическа агенция Игор Буренков също потвърди пред вестника, че Руската федерална космическа агенция наистина е помолила "руския бизнесмен с искане да  разгледа възможността за изпращането му до МКС."

"Разбира се, това е велик момент и ако всичко върви нормално, това ще бъде първият туристически полет с наш сънародник.”, добавя говорителят.

 От пресслужбата на компанията "Евроцемент груп" отказаха да коментират изявлението. Британската певица Сара Брайтман трябваше да лети в космоса през есента на 2015. Очакваше се, че тя ще достигне до МКС на "Союз TMA-18M" и да остане в орбита на 10 дни.

Говорителят на Брайтман - Крис Гудман каза, че певицата ще върне парите за провалената мисия. Той също така каза, че са похарчени 52 милиона щатски долара.

През 2015 г. бизнесменът Филарет Галчев зае 23-то място в класацията на най-богатите руски бизнесмени според Forbes. Богатството му се оценява на около 4,4 милиарда долара.