Шофьори с 5 акта за година - без книжка

Общество

16-05-2015, 11:09

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плащаме 200 лева глоба при неправилно паркиране

Новите талони за автомобили се издават от днес

В закона да се въведе понятието "системен нарушител", предлага председателят на транспортната комисия в парламента

"Червен картон" да се показва на шофьорите, допуснали 5 нарушения за една година. Предложението да се отнемат книжките на шофьорите, извършили определен брой нарушения идва от председателя на транспортната комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов, пише News.bg.

"За мен пътят на по-нататъшно повишаване на наказанията не води до по-добър резултат", заяви Караджов в ефира на "Нова телевизия". Той сподели, че целта на санкциите де се постигне превантивен ефект.

Реформаторът предложи още в закона да се въведе понятието "системен нарушител". Нуждаем се всеки нарушител своевременно да си получава наказателното постановление, т.е. да няма такива, които с години да отлагат наказанието си, смята шефът на парламентарната транспортна комисия.
Той дори е на мнение, че ако не се яви, нарушителят трябва да се смята, че фишът е служебно връчен.

Караджов изтъкна, че би било добре да се премахне точковата система, по която в момента шофьорите могат да си възстановяват точки.

"Тя се превърна в бизнес в страната - реално ти се възстановяват точките и ти си безкраен нарушител", коментира той.

Експертът по безопасност на движението Алекси Стратиев потвърди в рамките на дискусията в студиото на Нова телевизия, че статистиката сочи, че след петото нарушение се стига до катастрофа. Най-спешно, по думите му, е да започнат работа мобилните камери.

Той посъветва по-голям брой автомобили да бъдат оборудвани с камери, тъй като сега 1/3 от полицейските коли са оборудвани, а другите нямат нужната техника. Според Стратиев трябва да се увеличи и броят на стационарните камери.

Младите шофьори в България са доста агресивни, констатира от своя страна депутатът от ГЕРБ Нели Петрова. Тя обърна внимание на факта, че шофьорските курсове в България са много слаби, а за 1-2 месеца примерен шофьор не се става.

Петрова предлага да се отнема за известно време книжката на човек, който причини смърт на пътя. Трябва да се подобри и събираемостта на глобите, защото в момента има 3-годишна давност.

Според депутатката има нужда от изцяло нов Закон за движение по пътищата.