Италиански пенсионери се местят у нас за по-добър живот

Общество

16-05-2015, 05:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Италия за пенсията си те не биха получили и 1/3 от онова, което си позволяват у нас.

Името на България от година отеква като ехо из италиански сайтове, блогове, вестници и телевизия, но не заради ставащото в нея, пише "24 часа".

България е новото Елдорадо на италианските пенсионери, които си предават от уста на уста опита си в нея - не като туристи, а като жители.

Няколкостотин са вече италианците в третата възраст, които са избрали да харчат пенсиите си в България. В Италия за същите пари те не биха получили и 1/3 от онова, което си позволяват у нас.

Вече не остана популярно тв предаване в Италия, което да не е излъчило репортаж от втората родина на италианските пенсионери, купили еднопосочен билет за София. Според в. “Фато куотидиано” през миналата година те са били над 360, но броят им в момента със сигурност е доста по-висок. За сравнение - преди 3 г. са били 106.

“Сбогом, Леко, разпръснете прахта ми в Черно море!”, пише всекидневникът, цитирайки думите на Франко Луиджи Тенка. 66-годишният пенсиониран шофьор на камион от северния град Леко живее в София от октомври 2009 г. След като споделя опита си в италианските медии, само за дни електронната поща на разведения Франко прелива.

1600 мейла от италиански пенсионери, 20% от които резиденти в чужбина, питат Франко как е в България. Пишат му дори италиански пенсионери, живеещи на Канарските острови, във Франция, Швейцария, Германия, Южна Африка, Конго, Бразилия... Много от тях питат къде е страната ни, какви са данъците, дали има евро, дали е вярно, че застраховката за колата е 1/3 от тази в Италия, колко време е необходимо за прехвърлянето на пенсията.

Франко отговаря като изпечен служител от българската администрация: “Зависи колко време е необходимо на италианската община, на която сте жител, за да прати документа за промяната на жителството.” На Франко са били необходими 20 дни, но други италиански пенсионери са чакали и по 5 месеца.

“В рамките на седмица българската имиграционна служба ти дава лична карта. Преди това трябва да представиш италиански документ, договор за наем на жилище и сметка в местна банка, която можеш да отвориш и с 50 евро. След това отиваш в италианското посолство, за да се запишеш в графата на италианците, резиденти в чужбина”, описва Франко механизма.

Почти всяка седмица той посреща нови кандидат-пенсионери, пътуващи за оглед до България.

Франко живее с новата си съпруга, негова българска връстничка, в апартамент в центъра на София от 50 кв.м, за който по неговите думи плаща 20 евро месечен наем, тъй като жена му го наемала на тази цена още от комунистическо време. “В противен случай за подобно жилище отиват 200 евро, а за 80 кв.м - 250 евро.” Според италианеца той плаща 40 евро месечно за ток, 12 евро за вода. Франко споделя, че дава 300 евро за храна за двама души на месец.

“Днес си живея като бей, а не като просяк, както в Италия, където на всяко 20-о число на месеца трябваше да дърпам от спестяванията си в банката, които в крайна сметка свършиха.

Дали ще се върна в Италия? Със сигурност не!”

Специален сайт “Пенсия в България” (pensioneinbulgaria), създаден от италианец във Варна, се предлага дори като посредник между кандидатите и новата родина.

“Търсим пенсионери с много желание за щастлив живот с 1000 евро на месец. Предлагаме помощ при пристигането, настаняване в хотел или стая под наем, избор на апартамент. В България са достатъчни 150 евро за месечни разноски за двама души. Ястие в ресторанта струва 6 евро, бирата е 1 евро, но със същата сума в магазина можете да си купите двулитрова бутилка бира. С 40 000 евро можеш да си купиш апартамент от 50 кв.м ново строителство”, подканва сайтът.

“С 1000 евро едно време в Италия можеше и да спестяваш и да помагаш на синовете си, днес не стигат дори за живеене. Затова е необходимо да имаш кураж да емигрираш в европейски страни, на няколко часа път от къщи, където разходите за живеене са ниски. Ела в България, където с по-малко от 1000 евро месечна пенсия можеш да реализираш мечтите си”, зове още сайтът.

62- годишният Клаудио Кифи, инициатор на въпросните услуги за посредничество, обяснява пред италианския сайт “Линдро.ит”, че от 13 г. е женен за българка. Според Кифи той се занимава с посрещане на желаещите на летището и с развеждането им из града, където им превежда.

Само ако те решат да се установят и наемат апартамент под наем, им иска комисиона.

Според Кифи само за последните 3 г. у нас са се преместили поне 500 италианци. Поне

по десетина пристигат всеки месец във Варна за оглед. Самият Кифи е от южния град Лече в Пулия. “Имам недвижима собственост в Ланге, Северна Италия. Мястото е прекрасно, парк с фонтани, но трябваше да инвестирам 50 хил. евро, за да завърша жилищната част. В България успявам да спестя по 700 евро на месец.”

За да отговори на въпроса как така страната на българите, които според някои класации са сред най-нещастните в света, привлича толкова италианци, сайтът Линдро.ит пише, че с 250 евро на месец човек може да живее добре в България.

Същото споделя и Антонио Тутино, който от години живее в България с полската си съпруга Рената. Според него след 40-годишната си кариера, заради която получава 700 евро пенсия, в Италия за него е невъзможно да пребивава. Тутино е автор на туристически гайд “Открийте България”.

България съвсем не е политически щастлива страна, но това не притеснява италианските пенсионери, пише сайтът.

“След 40 г. работа се пенсионирах, а през 2005 се разведох.  С пенсията си не изкарвах до 20-ото число от месеца По интернет се запознах с разведена госпожа. Отидох за 5 дни в София, за да видя каква е тази новодемократична страна. След това останах”, разказва Франко, който получава пенсията си директно в София от 2009 г. “В Италия бях смятан за беден, тук почти минавам за благосъстоятелен.”

“С 1000 евро издържам за два месеца себе си и жена си. Пенсията ми е като заплата на тукашен банков директор” “Не съм единственият, направил този избор. България ми харесва и защото в нея се чувства нещо от климата в Италия от 60-те години на миналия век. Сега мога и да си позволя да ходя във ваканция. Пътувал съм до Турция, Гърция, Македония. Имам кола. Освен това и от тук мога да съм фен на “Милан”, разказва Франко пред друго издание - в. “Еко ди Бергамо”.

И друг италиански пенсионер - Джорджо Делавале, споделя пред сайта “Линдро.ит” опита си в България.

“С жена ми се преместихме във Варна на 28 декември 2013 г. Живея на 300 м от морето в изолиран апартамент на партера с частна градина за 250 евро на месец. Единственото нещо, което не е в наша полза, е езикът, но жена ми вече ходи на уроци по български. Що се отнася до останалото – спестяваме малко, но си позволяваме много.

Вдигнахме качеството на храната. Констатирах, че тук здравеопазването е на висота и е модерно като в Италия. Климатът е много по-хубав от този в Павия, откъдето съм (Северна Италия). За ток, вода и отопление през зимата не плащам повече от 130 евро на месец. В Павия давам по 120 евро за ток и 500 евро за газ. Застраховката тук е 80 евро, годишният данък за кола 65 евро.”