Сделки за милиарди ще сключват премиерите на Индия и Китай

Свят

15-05-2015, 15:01

Снимка:

Twitter/ Би Би Си

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Знаково е мястото, където започнаха разговорите между лидерите на страните гиганти

Всички знаят, че XXI век е векът на Азия. Длъжни сме да пазим мира на най-важния континент, заяви вчера премиерът на Индия Нарендра Моди, пристигнал на тридневна визита в Китай, предаде АFP. Посещението ми трябва да гарантира стабилността и просперитета на цяла Азия, обясни Моди при срещата си с китайския президент Си Цзинпин.

Лидерите на най-многолюдните държави в света (1,357 милиарда китайци, 1,250 милиарда индийци) започнаха разговорите си на нетрадиционно място - в град Ксиан, откъдето произлиза семейството на Си Цзинпин.

"За първи път каня чужд лидер тук", обясни държавният глава, чийто жест беше реципрочен на визитата му през миналата година в родния щат на Моди - Гуджарат. Тогава беше договорено Пекин да инвестира повече от 20 милиарда в Индия.

Очаква се на срещата да бъдат сключени още няколко сделки за милиарди.
Стокообменът между Пекин и Делхи беше 71 млрд долара през 2014 г, а целта е до края на годината той да достигне 100 млрд долара. Китай има интерес от строежа на инфраструктурни проекти, а Индия ще доставя фармацевтични и IT продукти на Пекин.

Визитата на Моди в Китай идва само няколко седмици, след като Поднебесната империя обяви план за изграждането на икономически коридор за 46 млрд долара в Пакистан - традиционен враг на Делхи, отбелязва АFP.

Друга гореща тема в разговорите е териториалният спор за щата Аруначал Прадеш, за който държавите водиха кратка, но кървава война през 1962 г., завършила с поражение за индийската армия.

Моди, дошъл на власт през 2013 г., вече обиколи САЩ, Япония и Германия в опит да изпълни предизборното си обещание за скок на инвестициите в страната.