Министър Кралев открива празник за Деня на българския спорт

Тодор Янчев, Илияна Раева и Наско Сираков също ще подкрепят децата

Голям спортен празник с участието на спортисти, деца, ученици и всички желаещи да се включат в него организира Министерството на младежта и спорта по повод 17 май – Ден на българския спорт. Събитието ще бъде открито от министър Красен Кралев в 10,00 часа на 17 май неделя на специално изградена сцена на централната алея в Западния парк.

За да подкрепят малките спортисти на празника ще присъстват президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева и легендата на Левски Наско Сираков, олимпийската, световна и европейска шампионка в леката атлетика Тереза Маринова, бившият капитан на футболния ЦСКА Тодор Янчев, капитанът на баскетболния "Левски" Павел Иванов, волейболният национал Цветан Соколов и други известни български спортисти.

Ще бъдат организирани турнири по минифутбол, волейбол, баскетбол, бадминтон, лекоатлетически крос и демонстрации по бойни изкуства. Победителите ще бъдат отличени от ММС с купи и медали.

Бившият волейболист Евгени Иванов и неговият екип ще демонстрират лечебна физкултура и изправителна гимнастика с цел превенция и преодоляване на гръбначните изкривявания при подрастващите.

В специална шатра ММС и Националният младежки форум ще представят младежките политики на България. Ще се раздават материали и ще се промотира борбата с тютюнопушенето, част от кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са неудържими“, чиято цел е да помогне на пушачите на възраст между 24 – 35 години да откажат цигарите. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и Фондация „Деца на България”.

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

Тази дата е избрана, защото на 17 май 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движени в страната ни след Освобождението.