България – в топ 10 за лятна почивка на руснаците

Общество

15-05-2015, 11:59

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Очакванията за спад на туристи от Русия засега не се оправдавали

Министерство на туризма предприема всички мерки за развиване на ваканционния престой на всички граждани, предпочели страната ни за туристическа дестинация, без оглед на тяхната националност и принадлежност. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на „Атака“ за очаквания спад на руски туристи.

Работело се и за създаването на нужните условия за почивка и на руските туристи. Говорено е с МВнР за облекчаване на визовите услуги за руски граждани. Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия, подчерта Николина Ангелкова.

Освен това е коментирано с външното ведомство повече служители да бъдат командировани в консулските ни служби на територията на Руската федерация. 19 визови центрове функционират на територията на Русия.

По думите на министъра на туризма, страната ни развивала разгърната рекламна кампания във федерацията. По данни от вчера България е в топ 10 сред руснаците за лятна почивка, успокои още Николина Ангелкова. Тези данни са от руски туристически сайт.

По думите й, очакванията за спад на руските туристи засега не се оправдавали.

България разчита на туризма, изтъкна депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов, който пръв поде туристическата тема в Народното събрание. По думите му Господ ни дал море, планина, а голяма част от българите разчитали на туризма.

Според националистите, може да се очаква провал на туристическия ни сезон още повече заради очаквания спад на руски туристи заради санкциите срещу федерацията. Говоря за спад от 60-70%, притеснен е депутатът от „Атака“.

Ще си подадете ли оставката, попита атакистът. До края на годината ще се развива изборен туризъм, подчерта още той.

Колежката му Миглена Александрова продължи темата и искането за оставка на министъра на туризма, ако пропадне летният туристически сезон. Летният туристически сезон е пред провал, смята тя. Над 160 милиона евро ще загубим това лято от прогонени туристи от Русия и Украйна.

Очаква ни предизвикателен сезон, отговори Николина Ангелкова и отново каза, че очакванията за спад на руските туристи не се оправдават към момента. По думите на министъра страната ни е предприела всички мерки да предотврати спада на руски туристи.

Освен това по данни на руската преса се наблюдавали увеличение на записванията за турове до България. Освен това, както стана ясно от думите на министър Ангелкова, от големите руски туроператори не очаквали драстично намаление на търсенето на почивки в България.

По данни на НСИ пък за 2014 г. страните от ЕС са с пазарен дял у нас с над 60% и общо генерират 4,5 милиона туристи. Очаква се засилен интерес от редица държави от ЕС, според министъра на туризма.

Очакваме ръст на туристи от Полша с 6,3, Чехия с 5-6 %, от Турция и Гърция около 10%, Беларус около 5%, Сърбия около 2%, Македония около 3%, Израел около 10%, отчете министърът. Очаквало се ръст на туристите и от други европейски държави.  Оказа се, че и от БСП са притеснени за летния сезон.

Вие не можете да управлявате, нямате капацитет, с тези думи социалистът Красимир Янков нападна министъра на туризма. Според червения депутат нямало да се види очаквания ръст от френски туристи заради изложбата в Лувъра, защото нямало чартъри, с които те да дойдат у нас.

Пилците се броят на есен, не се даде Николина Ангелкова. Тя го обвини в политическа пропаганда, която вредяла на целия туристически бранш.