Смартфоните могат да засекат рака на очите

Свят

15-05-2015, 07:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Засегнатите имат бяло сияние около зеницата на снимки, направени със светкавица

Дори да сте чували вече за това, заслужава си още веднъж да се прочете, тъй като става въпрос за нещо, което действително може да спаси живот, пише The Verge, цитиран от Агенция"Фокус". Ретинобластомът е рядък вид агресивен рак на очите, който в повечето случаи засяга малки деца. Той се развива като тумор в ретината, но може да бъде диагностициран със смартфон. Децата с такова заболяване често имат бяло сияние около зеницата на снимки, направени със светкавица. Наскоро този факт спаси живота на Ейвъри - двегодишния син на Джули Фицджералд.
„Имах чувството, че нещо не е наред с окото му“, казва Фитцджералд за ABC News. Тя е забелязала странни петна в очите на Ейвъри на фотографии, а след като е прочела история за подобна диагноза, е завела сина си на лекар, който е потвърдил наличие на рак. За съжаление Ейвъри е загубил окото си вследствие на болестта, но нищо повече. „Това се оказа най-кошмарното ни преживяване, но спаси живота на сина ни“, казва Фицджералд.
Наличието на бяла светкавица в зениците на дете не е диагноза за ретинобластом, но е добре да се направи проверка, казват лекарите. „Много по-добре е да отидеш на преглед и резултатите да са отрицателни, отколкото да не се прегледаш“, казва офталмологът Майкъл Стюърт пред USA Today. „Когато се засече рано, (ретинобластомът) се поддава на лечение. Съвременната технология и химиотерапии могат да спасят живота и зрението на детето ни.“ Смартфоните са толкова ефективни като инструмент за поставяне на диагнози, че британската неправителствена организация Тръст за рака на очите при деца (CHECT) дори проведе кампания за използване на тази техника.