Трикольор върху млечните продукти ще показва, че са от родна суровина

Портфейл

15-05-2015, 06:54

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пазаруваме евтини промоционални стоки

Върху етикета на всички млечни продукти, произведени от родна суровина, да пише „Произведено от 100% българско мляко”на фона на българското знаме. Това поискаха вчера в писмо до земеделския министър производители от бранша, пише в. "Монитор". Те предлагат веднага да започне работа по изготвяне на наредба за рекламиране на родното производство. „И в момента имаме мандри, които работят само с българско мляко, но това по никакъв начин не се обозначава или пък има надписи, но само по инициатива на производителя”, коментира за „Монитор” Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите. Ефектът от консумацията на подобни продукти ще бъде не само върху родните животновъди и преработватели, но и върху цялото общество, смята той.

 В същото време всеки ден в страната се доставя сурово мляко, предимно от Румъния и Полша, на цена от 44 ст. за литър. Има дори съмнения, че се прави реекспорт на суровина от  

където литърът излиза между 15 и 18 стотинки, алармират още производителите. Млякото в кутии, което се предлага в големите магазини, също е в по-голямата част с чужд произход. В момента може да се напазарува такава стока, произведена в Чехия, Германия, Полша и Дания. Още по-голям проблем, с който се сблъскват обаче фирмите, работещи у нас, е новата мода търговци да окупират пазара със собствени марки. Шумно рекламираните продукти на практика са измислени в офиси, които нямат никаква връзка с производството. Поръчват се на различни предприятия, които изработват продуктите под един и същ етикет. Става дума за компании, които нямат и собствени търговски мрежи, а не за супермаркетите, които работят и със свои запазени марки.

 Тревожна е също така тенденцията да се пазаруват предимно промоционални стоки.  Над 60% от продажбите в търговските вериги се формират от млечни продукти в акция. Всяко допълнително свиване на цените е за сметка на производителите, а при тази ситуация вървим към пълно обезкървяване на бранша, където кризата продължава, каза още той. Вече са факт фалити на малки и средни говедовъдни ферми, а след тях вероятно ще започне фалит на основните производители на мляко и млекопреработвателни предприятия.

 При провеждането на търгове за държавна поръчка за снабдяване с млечни продукти  на армия, резерв, училища, детски градини, затвори,общини и др., за които  се използват пари от държавния бюджет, да се купуват само продукти, произведени от българско мляко по БДС, настояват още от съюза на говедовъдите. Производителите предлагат да има субсидия 20 ст. за литър краве мляко и 30 ст. за литър овче мляко, а пасищата в страната да се ползват само от стопаните. Фермерите искат да се вземат бързи мерки от страна на държавата и ще търсят лична среща с премиера, за да постигнат разрешаване на основните проблеми в бранша.