КЗК глоби БТК с над 3.5 млн.лв.

Портфейл

15-05-2015, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Неправомерно е бил прекратен договор с клиент

Заради едностранно и неправомерно прекратен договор с клиент на БТК е наложена санкция за 3.746 млн. лв. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вчера, пише "Сега".

Глобата е за злоупотреба с господстващо положение от страна на БТК, която спряла без основание договора за ползването на мрежата й от Източна телекомуникационна компания (ИТК). ИТК е подала жалба в КЗК, а проверка установила, че БТК е искала да наложи косвено извъндоговорни търговски условия в отношенията с ползвателя на мрежата й. Според КЗК те щели да доведат до спиране на връзката с мрежата на БТК, което пък би попречило на дейността на фирмата и да я постави в неконкурентни позиции спрямо останалите играчи на телекомуникационния пазар. Решението на КЗК идва, след като Върховният административен съд връща решението на комисията по спора за ново разглеждане.

От "Виваком" - търговската марка, под която оперира БТК, вчера заявиха, че ще обжалват санкцията. Според компанията решението на КЗК е правно необосновано и противоречи както на установените от самата КЗК факти, така и на предходното произнасяне на комисията по случая през 2011 г., когато не е било открито нарушение. "По делото безспорно е установено, че компанията, която е сезирала КЗК, е вкарвала в мрежата на БТК (терминирала) телефонни обаждания от чужбина. В нарушение на действащото законодателство те неправомерно са били представени като обаждания от България (национални). Това е установен факт, затова БТК след няколко изрични предупреждения прекратява фалшифицирания трафик. Договорът между страните позволява това", се казва в становището на БТК.