НАТО: Засилваме отбраната в Източна и Южна Европа до нивата от студената война

Свят

14-05-2015, 14:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причините са агресивността на Русия и засилването на екстремизма

НАТО планира да засили своите подкрепления в Източна и Южна Европа до нивата от времената на Студената война заради агресивността на Русия и разпространението на екстремизма. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните информационни агенции.
„Днес ние ще обсъдим всички предизвикателства пред сигурността в източните и южните флангове на НАТО. На изток по-агресивна Русия използва сила, за да променя границите и да сплашва съседите. На юг екстремизмът е достигнал до безпрецедентни нива за последните десетилетия", изтъкна Столтенберг по време на срещата на външните министри на страните от НАТО в Турция.
Столтенберг коментира, че Алиансът ще се адаптира към новата заплашителна среда чрез засилване на отбраната си до нива, наблюдавани само по време на Студената война.
„В тази по-опасна среда за сигурност на НАТО ще продължи да предпазва и защитава всеки член срещу всякакви заплахи. Ето защо ние се адаптираме към новата среда и осъществяването на най-голямото укрепване на системата за колективна отбрана от времето на Студената война", добавил шефът на НАТО.