Форца Юве !

"Старата госпожа" отново на финал в ШЛ след 12 години

Форца Юве,але,але,але! След 12 години Ювентус отново е на финал в Шампионската лига. На полуфинал "бианконерите" отстраниха настоящия притежател на трофея, десеткратния носител  Реал (Мадрид) след 2:1 в Торино и 1:1 в Мадрид.

Преди малко повече от година в Истанбул в паднал сняг Ювентус падна в доиграване на осминафинал от Галатасарай. Тогава всички сметнаха това за голям провал от страна на отбора на Антонио Конте.

През лятото Конте напусна Юве в посока националния отбор. Преди това Конте направи с лекота Ювентус шампион. На негово място пристигна бившия треньор на Милан Масимилиано Алегри. В началото тифозите на Юве искаха новият наставник да бъде изхвърлен незабавно.

Постепенно обаче Алегри накара и най-дивите тифози на Ювентус да забравят за Конте. Освен,че и той ги направи преждевременно шампиони на Италия ето сега отборът е на финал в Шампионската лига.

И Юве най-после си припомни какво означава да си световен гранд. През 2003 година "старата госпожа" за последно игра финал в Шампионската лига на "Олд Трафорд" в Манчестър и загуби след дузпи от Милан. Техен треньор тогава бе Марчело Липи.

Липи донесе втората КЕШ/ШЛ за торинския гранд през 1996 година. Тогава отборът победи на финал Аякс.

Преди това през 1985 година Джовани Трапатони спечели с Юве КЕШ при драмата на "Хейзел" в мача с Ливърпул. Великият Трапатони има  трофеи от трите различни турнира с Ювентус. През 1977 спечели Купата на УЕФА а през 1984 взе КНК.
Трапатони има с Ювентус още една Купа на УЕФА през 1993 и Междуконтинентална купа през 1985 година.


В мачовете с Реал тимът на Юве спази няколко отрицателни традиции за "белия балет". Когато Реал губи първата полуфинална среща с 1:2 отпада от турнира. Както и стана.

Също така Реал винаги е отстраняван от свои юноши. През 2004 година финалиста в ШЛ Монако елиминира Реал след като в редицитие на отбора от Княжеството бе една от емблемите на "белия балет" Фернандо Мориентес.

Този път главният герой за Юве бе юношата на Реал Алваро Мората,който отбеляза два важни гола в двете срещи.

На 6 юни когато ще се срещнат Барса и Ювентус на финала в Берлин този мач ще бъде особен за трима души от Ювентус. Това са вратарят Буфон, Пирло и Бардзали. Тогава, преди 9 години през 2006 година станаха световни шампиони с Италия на същия стадион като на финала победиха Франция след продължения и дузпи.

Буфон има всичко в кариерата си,но няма трофей от Шампионската лига. Е, сега Джиджи има възможност да попълни това което му липсва. И ако го направи може да кандидатства също за носител на "Златната топка".

Както е известно единственият вратар печелил ценния трофей е Лев Яшин през 1963 година. През миналата година за малко победител не стана световния шампион с Германия през 2014 годинта и вратар на Байерн Мануел Нойер.

Предстоящия финал в Шампионската лига между Барса и Юве е и финал между Луис Енрике и Масимилиано Алегри. В началото на сезона двамата не бяха никак добре посрещнати в сегашните си клубове. Масимилиано не бе долюбван от торсидата на Ювентус,а Луис бе влязъл в конфликт с най-добрия футболист в света в момента Лео Меси. Сега обаче и за двамата всичко върви идеално.

Въпросът е кой от тях и неговият отбор ще триумфира. Дали Юве ще вземе третата КЕШ/ШЛ или Барса своята пета титла в този велик турнир където всеки се стреми да вдигне Купата с големите ушички.