Калпави възпитатели превърнаха дом за деца в "Къща на ужасите"

Общество

14-05-2015, 12:46

Снимка:

forumnews.bg

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Зам. кметица неглижира смъртоносния кошмар

Малчугани умират заради безхаберието на възпитатели от център за деца с увреждания в Ямбол. Домът се е превърнал в истинска "Къща на ужасите". За това разказаха бивши възпитателки от дома пред bTV.

В центъра за деца от смесен тип е починало момче на име Геоги за което се твърди, че е имало здравословен проблем. Според бившите възпитатели обаче, причината за смъртта е немарливостта на служителите в дома. Друго дете – 9-годишната Станка, била на крачка от смъртта, след като била открита в безпомощно състояние. Предполага се, че тя била пребита.

В дома работят много хора без нужните опит и квалификация, разказва бившата възпитателка Ваня Тодорова. Тя е виждала свои колеги да влачат децата по земята. На въпрос дали ги бият, тя отговори: „Случва се”.

В центъра са настанени 40 деца. По думите на заместник-кмета на Ямбол Илияна Бицова, със случая на Георги се спекулира.

Според други две възпитателки, обаче, в центъра са назначени случайни хора. Пенка Ставрева и Катя Борисова обясниха, че тези хора не могат да вземат адекватни решения предвид факта, че работят и с агресивни деца и не знаели какви лекарства да им дават.

Те разказаха за фрапиращ случай, при който една от възпитателките разсипала кутията с хапчетата за децата. Когато се обадила на директорката за съвет, тя й казала: „Ще ги съберете по памет, защото няма пари за нови лекарства”. Така и станало – служителките прибрали лекарствата както могли. „4-5 дни децата бяха в ужасно състояние”, каза Пенка Ставрева.