Споразумението за Украйна се нарушава, огънят не спира

Свят

14-05-2015, 12:12

Снимка:

kommersant.ru

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Меркел обеща на Порошенко подкрепа за мирния процес

Споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава редовно, най-вече от страна на проруските сепаратисти. До този извод стигнаха в разговора си в Берлин германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Петро Порошенко, предаде ЕКИПНЮЗ.

"Срещата бе добра, защото ни даде възможност да отчетем постигнатото до този момент. Минското споразумение продължава да се нарушава, все още нямаме пълно спиране на огъня в Източна Украйна. Нещата трябва да се ускорят в рамките на Нормандския формат. Макар че е изморителен процес, Украйна се нуждае от нашата подкрепа по пътя на мира и икономическите реформи и Германия ще ? я даде", коментира канцлерката.

Порошенко заяви, че украинската страна се придържа към примирието, наложено с договореностите от Минск от 12 февруари.

"Украйна е напълно отдадена на изпълнението на всички 13 точки от Минското споразумение. Демонстрирахме реален напредък в прилагането на режима на тишина и изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия, в Минск започна и работата на работните групи в състава на Контактната група, изпратихме най-добрите си експерти", каза от своя страна украинският президент.

Той призова бунтовниците да освободят всички държани в плен украински военнослужещи. Към момента по думите на Порошенко над 400 украинци са държани като пленници от сепаратистите при ужасни условия, а още 30-ина украински граждани са задържани в руски затвори.

Порошенко поиска незабавното им освобождаване, в това число и на украинския военен пилот Надежда Савченко.

В сряда американският държавен секретар Джон Кери заяви, че двете страни в украинския конфликт не бива да изпускат открилата се възможност да уредят трайно взаимоотношенията си на базата на Минските споразумения. Кери призова за спиране на огъня край украинското село Широкино и около летището на Донецк, където части на опълценците редовно обстрелват украинските сили.