Цветан Соколов: Имах желание да съм с националния тим, но нямам възможност

Ще се отдам повече на семейството

Водещият реализатор Цветан Соколов ще пропусне целия сезон с националния отбор по волейбол. Новината беше съобщена първо от ТВ7 чрез селекционера Пламен Константинов. "България Днес" се свърза със звездата на турския "Халкбанк", за да разкрие повече подробности около контузията.

- Г-н Соколов, каква е диагнозата и колко време ще отсъствате?

- Имам проблем с трапецовидния мускул. Това трябва да се оправи хирургически. Ще ми отнеме около 6-7 месеца, за да се възстановя. През първите 3-4 ще има само терапии. Чак след това мога да вляза в залата, за да се опитам да тренирам и подавам, но без атака. Рамото ще се изчисти, след като се отвори. Това ми казаха на мен.

- Кога ще бъде направена операцията?

- Все още не е решено, но възможно най-бързо. Трябва да преценя къде. Най-вероятно това ще стане в Италия.

- Как се получи травмата?

- Явно се е събрало едно натрупване във времето и най-накрая рамото не е издържало. Не е нещо ненормално, което да съм направил, за да се случи травмата. Ставата се е износила. Разбрах в понеделник, че е толкова сериозно. Болките се появиха в края на сезона преди последния турнир, който трябваше да играем. На първата тренировка станаха нещата. Случи се пет минути преди нейния край, в заключителната атака.

- Как оценявате сезона в "Халкбанк"?


- Много положителен. Спечелихме две от четири възможни купи. Накрая имаше малшанс, след като се контузих малко преди края на първенството. Преди мен Османи получи травма за Шампионската лига. Сезонът е успешен. Играхме добре. В турския шампионат записахме 33 победи от 35 мача. Накрая загубихме един двубой и това беше. После още един във финалния турнир. Самата система беше такава. Това ни коства титлата.

- Какви са прогнозите ви за представянето на България на европейското първенство и останалите турнири?

- Имах желание да се включа към националния отбор, но нямах възможност. Не е хубаво чувството да правиш операция, вместо да тренираш. Като състезатели винаги сме се целили високо. Предпочитам да не говоря, преди да почнат турнирите, защото ние обичаме да приказваме преди това, но накрая е важен резултатът. Познавам отбора и момчетата. Настроени са много положително. Има голям шанс да се направи нещо голямо. Стискам палци и ще се постарая да идвам в залата.

- За пръв път от доста години имате по-голяма почивка, макар и принудителна. Как ще се възползвате от нея?

- Не пожелавам на никой подобна почивка. При мен се получава така, че трябва да работя двойно повече, вместо да отдъхвам, ако искам да имам здраво рамо. Поне ще отделя повече време на семейството, което най-положителното и важно нещо от всичко.