Сънародниците ни в Лондон готвят мемориал в памет на храбреца Пламен Петков

На 26-ти май се навършват 3 години от трагичната гибел на смелчагата, платил живота на едно дете със своя собствен

Нашенецът Пламен, преди три години спаси живота на давещо се в морето дете, но самият той се удави, пишат българи от британската столица в сайта Новини Лондон. Постъпката му не бе напразна – детето оживя, а Пламен стана пример за истинско геройство и това не остана незабелязано от британци и българи, пишат сънародниците ни.

Кралица Елизабет Втора посмъртно дари Пламен Петков с орден за храброст. Орденът се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Връчен за пръв път през 1974 година, той е даван в малко над 1000 случая, поясняват в сайта.

Преди малко повече от година българите във Великобритания начело със сайта БГХелп направиха кампания за събиране на средства за паметна плоча на Пламен Петков, бяха събрани 1361 паунда. След като стана ясно, че българските политици няма да съдействат за поставянето на паметната плоча на сградата на българското посолство, бе обмислен друг вариант – мемориална пейка и саксии с цветя.

На 26 май т. г. се навършват 3 години от трагичната гибел на Пламен и по този случай в двора на българското посолство в Лондон официално ще бъде открита мемориалната пейка. Каним всеки, който може да дойде, нека донесем много цветя, нека направим истинско събитие в памет на достойния ни сънародник, призовават нашенци.
Нека се гордеем, че сме българи и да демострираме пред света, че сме героична нация, се казва в призива.

На събитието са поканени множество медии, Нова тв ще го отрази с репортаж в централната си емисия.
Събитието е на 26-ти май от 10:00 часа в двора на посолството ни в Лондон, което се намира на адрес:
Embassy of the Republic of Bulgaria in London
186-188 Queen’s Gate
London SW7 5HL