Пътешествията са любими на варненци, софиянци обичат да стоят в къщи

Общество

14-05-2015, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всички обичат природата или да са сред семейството си

За близо 85% от българите добре прекарано време са пътуванията със семейството и приятелите. Това показаха резултатите от представителното за градското население проучване (градове над 100 000 жители), направено от института за маркетингови изследвания GFK по поръка на Amstel в България, цитирано от "Стандарт". В него са се включили хора на възраст между 25 и 50 години от София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Повечето от тях са категорични, че добре прекарано време са моментите със семейство и приятели, като по възможност те да са извън дома. 66% оценяват отдиха сред природата като качествен момент, а 63% вечерите навън с близки като ценни. За миговете, които правят дните им стойностни, българите са единодушни. 60% желаят по-често да посещават публични и социални събития, като театър концерт, кино, изложби и други. "С проучването за добре прекарано време искаме да стимулираме хората да наливат време в моменти, които наистина имат значение за тях. За Amstel един от най-важните изводи от изследването е, че близо 85% от хората личните срещи остават приоритет в ежедневието. Интересно е и как за българите е по-важно да имат свободно време отколкото да градят кариера", коментира Валентина Йенсен от Amstel.

Интересен факт за изследването бе, че 35% от мъжете искат да прекарат повече време вкъщи със семейство и приятели, готвейки и споделяйки храната си с тях, докато малък процент от жените имат желание за такъв тип преживяване. Нежният пол определя като ценно включването в доброволчески дейности, помагайки на други. Дамите искат да отделят повече време и в спортни дейности. Оказа се, че жителите на Варна имат най-голям глад за пътувания. Скромните 13% от варненци смятат, че пътуват прекалено много, за разлика от софиянци (31%) и пловдивчани (38%). Друга отличителна черта на жителите на морската столица е, че обичат да хапват навън със семейство и приятели. За 65% от тях това занимание е важно, докато столичани (65%) залагат на домашния уют и предпочитат след работа да разпускат вкъщи.

Пловдивчани се оказват най-суетните ни съграждани. За тях модата и да са облечени по последни тенденции на световните дизайнери е най-важно. Младежите (18-25 г.) предпочитат предимно да разпускат по нощни клубове. Хората на възраст 25-30 г. Залагат на разходките в парка, а най-възрастните в анкетата (36-50 г.) прекарват време със семейни приятели вкъщи. Всички, без значение на възрастта, обичат да са в компанията на други хора и да пътуват. И трите възрастови групи имат нужда от приключения, защото без тях животът се превръща в рутинен.