Иван Цветков: Тетевен Волей е в Суперлигата с усилията на всички нас

Класирането ни е плод на седемгодишни усилия, очакваме срещите с ЦСКА и Левски

Инвестбанк Тетевен Волей“ за първи път в своята 7-годишна история ще играе в Суперлигата през следващия сезон. Волейболистите от Тетевен спечелиха по категоричен начин финалния плейоф във Висшата лига срещу „Виктория Волей“ и така си заслужиха правото да бъдат сред 10-те най-добри отбори в България. Убедителните две победи срещу пловдивчани с 3:0 бяха перфектният завършек на един страхотен сезон за „Инвестбанк Тетевен Волей“. Момчетата на Петър Мечкаров допуснаха само две загуби през цялата кампания. Първата дойде при гостуването на „Локомотив 1929“ (Пловдив) с 2:3 през първия полусезон в първенството, а втората бе в първия кръг за Купа България, когато „зелените“ отстъпиха на ЦСКА с 0:3. Веднага след историческия успех за отбора от Тетевен потърсихме за коментар председателя на клуба Иван Цветков. Ето и какво сподели единият от инициаторите на идеята „Тетевен Волей“ за сайта на БФВолейбол volleyball.bg:

-Г-н Цветков, категорична победа във финалния плейоф срещу „Виктория Волей“ и класиране за Суперлигата през следващия сезон. Какъв е Вашият коментар за този страхотен успех?

-Този резултат, тази купа и това класиране за Суперлигата са плод на усилие и работа през последните 7 години. Oткакто клубът е учреден и създаден официално, защото той и от преди това има неофициална история доста години, без да е регистриран като сдружение с нестопанска цел. Това е плод на усилията и труда през последната една година, особено на екипа и момчетата, които бяха част от състава. Надявам се за напред и през следващия сезон отново да се запази този формат и този отбор като група. И освен това, че сме удовлетворени, радостни и щастливи след спечелената 3-та титла в историята ни и първа в Висшата лига като ешелон, друго не знам какво да кажа. Прекалено малко думи ми остават в такива моменти. Може би след една седмица или месец, като разберем какво всъщност сме направили, ще мога по-подробно да дам мнение и оценка. Но истината е, че много неща могат да се кажат. Много неща може би ще бъдат и пропуснати, ако се коментират като цяло за трудностите, за перипетиите, за хубавите моменти, за хората, които са помагали през всичкото това време. За спонсорите, за общината, за фирмите и съответно хората, които ни подкрепяха, като публиката и приятели, които заставаха зад нас. Това е един успех на абсолютно всички, които по някакъв начин са съпричастни с Тетевен Волей. Симпатизират на клуба и отбора като цяло и ни харесват. Така че нека всеки един да се чувства като част от този успех. Защото аз винаги съм казвал една такава сентенция пред хората от нашия екип, че всеки човек, който е отделил една секунда време от живота си за каузата „Тетевен Волей“, за името, за идеята, трябва да се чувства част от клуба и да знае, че е допринесъл за този резултат, който постигнахме сега, след спечелването на титлата. Искам да благодаря и от името на клуба към федерацията за подкрепата, съдействието и факта, че по всяко време, когато e имало някаква нужда, съм могъл да разчитам лично и съответно като представляващ клуба.

-В еуфория ли е град Тетевен от това класиране?

-Както на всякъде по света, за съжаление или не, много хора се радват, много хора може би не се радват. Но всички наши фенове и хора, които ни подкрепяха през годините са в еуфория. Радват се и оценяват, че тази титла е нещото, което дълго време е чакано и което е заслужено. И може би в новата история на волейболен Тетевен и града като цяло е нещото, с което хората тук най-много могат да се гордеят и съответно да се похвалят дори пред своите познати, приятели и роднини. Безспорно градът се радва и тепърва ще го осъзнава. Тепърва предполагам, че община, ръководство и бизнес ще обърнат внимание на този резултат и успех.

-Очаквахте ли толкова силно представяне на Вашия отбор през този сезон?

-Безспорно чак толкова силно представяне на нашия отбор не съм очаквал, че ще се получи. Не само, че имаме само една загуба като гост с 2:3 в Пловдив, а през втория полусезон имаме само един загубен гейм. Няма как да съм го очаквал, а сигурно няма и нормален човек, който да очаква толкова силно представяне. Всеки един спортист знае, че сезонът е дълъг и спортно-състезателната форма се променя.

-Какви са Вашите лични амбиции в Суперлигата през следващия сезон?

-Безспорно това е един голям престиж – да си сред десетте най-силни в държавата. Имайки се на предвид и друго нещо, че може би ние сме клубът, който е от най-малката община, с най-малко население, със съответно не толкова добър бизнес климат и обществен климат като икономика в самия регион. Смятам, че е голямо призвание за нас и голяма чест, но и голяма отговорност да се представим достойно и на ниво. Няма да ни бъде никак лесно, защото освен с колоси като ЦСКА и Левски, ще се изправим срещу клубове не от общини, а от областни центрове, които са много по-развити и много по-напред организационно като база, финансиране. Но това няма значение. Ние сме длъжни да се представим на ниво и да оправдаем очакванията, положените усилия през тези 7 години и да се борим за едно достойно представяне. А какво ще бъде то и до къде ще ни стигнат силите, не знам. Със сигурност целта трябва да бъде поне достойно представяне и оставане в елита на България.