Филм с Катрин Деньов открива феста в Кан след 5 часа

Свят

13-05-2015, 11:24

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На живо: Кинофестивалът в Кан започна (видео)

68-ото издание на престижния кинофорум е посветено на легендарната Ингрид Бергман.

Гледайте от 17 ч на живо тук »

Честта да открие 68-ото издание на фестивала в Кан след 5 часа във Фестивалния дворец е за френския филм "С високо вдигната глава" на режисьорката Еманюел Берко - световна предпремиера. В актьорския му състав са звездите на френското кино Катрин Деньов, Беноа Мажимел, Сара Форестие и 17-годишният Род Парадо в главната роля. 

Филмът проследява живота му от времето, когато е едва шестгодишен до навършването на пълнолетие.

"Този избор може да се стори необичаен, според критериите, прилагани към заглавието, което открива фестивала в Кан", - заяви неговият директор Тиери Фремо по-рано. "Със своя избор ние изразихме желанието си да започнем това издание с различно кино, със силна и вълнуваща картина. Филмът на Еманюел Берко продължава традицията като разголва смело остри социални въпроси. Подобни теми са универсални, разбираеми във всяка страна и затова такъв филм ще бъде напълно подходящ за публиката от цял свят, която се събира в Кан" - допълни Фремо.

Фестивалът е до 24 май. Председатели на журито, което ще определи тазгодишния носител на "Златна палма" са знаменитите американски режисьори Джоел и Итън Коен. Те ще работят съвместно със Софи Марсо, Джейк Джиленхол, Роси де Палма, Сиена Милър, Гилермо дел Торо, Рокиа Траоре и Ксавие Долан. Водещ на церемонията по откриването ще бъде известният френски актьор Ламбер Уилсън.

68-ото издание на фестивала е посветено на великата шведска актриса Ингрид Бергман, нейното лице е и на официалния фестивален постер.

Очаква се вниманието на публиката да привлекат филми като документалният "Ейми" на режисьора Асиф Кападиа. Той разказва историята на певицата Ейми Уайнхаус, която почина в апогея на славата си преди 4 години. Заснет е с помощта на нейните родители, които са предоставили кадри от детството й.

В Кан ще се завърти премиерно филмът на Тод Хейнс – "Карол", базиран на романа "Цената на солта" на Патриша Хейсмит.

Ще бъде представена и последната лента на Уди Алън - "Ирационалният мъж".

С "История за любов и мрак" на фестивала ще дебютира като режисьор звездата Натали Портман.

С интерес се очаква и "Лудият Макс: Пътят на яростта", с който Джордж Милър възобновява собствената си поредица, която превърна Мел Гибсън в супер звезда през 80-те години на миналия век.

Тази година претенденти за "Златна палма", която е най-престижното фестивално киноотличие в света, са 19 режисьори.

Официалният тийзър на фестивала

Сайтът Другото кино информира обстойно за запалените кинаджии:

ФРАНЦИЯ 
ЖАК ОДИАР (Jacques AUDIARD) - "DHEEPAN"
СТЕФАН БРИЗЕ (Stephane BRIZE) - "LA LOI DU MARCHE" (THE MEASURE OF A MAN)
ВАЛЕРИ ДОНЗЕЛИ (Valerie DONZELLI) - "MARGUERITE ET JULIEN" 
ГИЙОМ НИКЛУ (Guillaume NICLOUX) - "VALLEY OF LOVE"
МАЙВЕН (MAIWENN) - "MON ROI"

САЩ 
МИШЕЛ ФРАНКО (Michel FRANCO) - "CHRONIC"
ГЮС ВАН САНТ (Gus VAN SANT) - "THE SEA OF TREES"
ДЕНИ ВИЛНЬОВ (Denis VILLENEUVE) - "SICARIO"

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/САЩ 
ТОД ХЕЙНС (Todd HAYNES) - "CAROL"

КИТАЙ/ФРАНЦИЯ
ДЗЯ ДЖАНКЪ (JIA Zhang-Ke) - "SHAN HE GU REN" (MOUNTAINS MAY DEPART)

ЯПОНИЯ
ХИРОКАДЗУ КОРЕЕДА (KORE-EDA Hirokazu) - "UMIMACHI DIARY" (OUR LITTLE SISTER)

ТАЙВАН
ХОУ СЯО-СЕН (HOU Hsiao Hsien) - "NIE YINNIANG" (THE ASSASSIN)

ИТАЛИЯ/ШВЕЙЦАРИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ФРАНЦИЯ
ПАОЛО СОРЕНТИНО (Paolo SORRENTINO) - "YOUTH"

ИТАЛИЯ/ФРАНЦИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
МАТЕО ГАРОНЕ (Matteo GARRONE) - "IL RACCONTO DEI RACCONTI" (TALE OF TALES)

ИТАЛИЯ/ФРАНЦИЯ
НАНИ МОРЕТИ (Nanni MORETTI) - "MIA MADRE"

УНГАРИЯ 
ЛАСЛО НЕМЕШ (Laszlo NEMES ) - "SAUL FIA" (SON OF SAUL)

ГЪРЦИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ИРЛАНДИЯ/ХОЛАНДИЯ/ФРАНЦИЯ
ЙОРГОС ЛАНТИМОС (Yorgos LANTHIMOS) - "THE LOBSTER"

НОРВЕГИЯ/ФРАНЦИЯ/ДАНИЯ/САЩ
ЙОАКИМ ТРИЕР (Joachim TRIER) - "LOUDER THAN BOMBS"

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ФРАНЦИЯ/САЩ
ДЖЪСТИН КЪРЗЕЛ (Justin KURZEL) - "MACBETH"

При по-внимателно вглеждане в тазгодишната главна селекция на фестивала се открояват няколко важни неща, според цитирания по-горе специализиран сайт:

Доминация на Франция. Страната-домакин е представена в основната конкурсна програма с 5 филма и има участие като копродуцент в още 7 заглавия.

Сравнително малко предишни носители на "Златна палма". Само двама кинорежисьори от 19-те претенденти за престижното отличие вече са били удостоявани с него. Единият е италианецът НАНИ МОРЕТИ, който е бил победител в Кан през 2001 г. с филма си "Стаята на сина" (La stanza del figlio) и сега участва за седми път в основния конкурс. Другият е американецът ГЮС ВАН САНТ, който е спечелил престижното отличие през 2003 г. с филма си "Слон" (Elephant), когато получава и наградата за най-добър режисьор. Това е неговото четвърто участие в основната конкурсна програма на фестивала.

Силно азиатско присъствие, олицетворено от трима прочути майстори на киното от този континент. Тайванският режисьор ХОУ СЯО-СЕН за седми път претендира за "Златна палма", като досега е бил отличаван с Награда на журито (Jury Prize) за филма си "Кукловод" (Xi meng ren sheng) през 1993 г. Китаецът ДЗЯ ДЖАНКЪ, който участва за четвърти път в главния конкурс, спечели при последната си поява в Кан през 2013 г. Награда за сценарий (Best Screenplay) с филма си "Докосване до греха" (Tian zhu ding). Японецът ХИРОКАДЗУ КОРЕЕДА също е претендент за четвърти път за "Златна палма", а от предишните си участия е спечелил Награда на журито (Jury Prize) през 2013г. с филма си "Какъвто бащата, такъв и синът" (Soshite chichi ni naru).

Силно италианско присъствие, олицетворено не само от НАНИ МОРЕТИ, но и от 
ПАОЛО СОРЕНТИНО, участващ за шести път в главния конкурс и спечелил Награда на журито (Jury Prize) през 2008 г. с филма си за Джулио Андреоти "Il divo: La spettacolare vita di Giulio Andreotti" и МАТЕО ГАРОНЕ, претендиращ за "Златна палма" за трети път, като при предишните си участия е спечелил на два пъти Голямата награда на журито (Grand Prize of the Jury) с филмите си "Гомор" (2008) и "Реалност" (2012).
Само двама французи са сред фаворитите, въпреки значителното френско присъствие в селекцията. ЖАК ОДИАР е печелил Голямата награда на журито (Grand Prize of the Jury) с филма си "Пророк" през 2012 г. и сега участва за четвърти път в основната конкурсна програма. МАЙВЕН е за втори път в основния конкурс, след като през 2011-а спечели наградата на журито (Jury Prize) с филма си "Полиция" (Polisse).

САЩ имат само един фаворит. Това е ГЮС ВАН САНТ, получил вече "Златна палма" през 2003 г. за филма "Слон". Двама от другите трима режисьори, участващи с американски филми в конкурса, всъщност са чужденци. Мексиканецът Мишел Франко попада за първи път сред претендентите за "Златна палма", макар че това е третото му участие в Кан и от предишните две има награда като победител в програмата "Особен поглед" през 2012 г. с филма си "Despues de Lucia". Дени Вилньов, който е френскоезичен канадец от Квебек, за първи път попада в главния конкурс, но е участвал в късометражната програма на фестивала в Кан през 2008 с филма си "Следващ етаж" (Next Floor) и е отличен с наградата на Канал плюс (Canal+ Award). Четвъртият представител на САЩ в главния конкурс е Тод Хейнс, който участва в надпреварата за най-голямото отличие за втори път в своята кариера.

8 режисьори се съревновават за първи път за "Златна палма" в своята кариера, като трима от тях (унгарецът Ласло Немеш и французите Гийом Никлу и Стефан Бризе) се появяват за първи път в Кан. Всеки от останалите петима вече е участвал в други програми на прочутия фестивал. Гъркът Йоргос Лантимос, например, спечели през 2009 г. наградата в програмата "Особен поглед" (Un Certain Regard Award) с филма си "Кучешки зъб" (Kynodontas), датчанинът Йоаким Триер участва през 2011 г. в селекцията на "Особен поглед" с филма "Oсло, 31 август". Австралиецът Джъстин Кързел бе представен в "Седмицата на критиката" през 2011 г. със "Снежен град" (Snowtown) и получи FIPRESCI Prize - Special Mention. Канадецът Дени Вилньов участва в късометражния конкурс през 2008 г. със "Следващ етаж" (Next Floor), а французойката Валери Донзели се представи в една от паралелните секции на Кан през 2011 г. с "Войната е обявена" (La guerre est declaree).

В основната конкурсна програма липсват филми от Африка, Южна Америка и Източна Европа. Сред претендентите за "Златна палма" не са намерили място представители на силни в кинематографично отношение държави като Русия, Румъния, Полша, Аржентина, Южна Корея, Иран, Турция и др. За България няма какво да говорим, след като нямаме наш филм в главния конкурс вече от 41 години. Последното ни участие в него е било през 1974-а и може би не случайно се казва "Последната дума" - филм на Бинка Желязкова, коментира сайтът.