Намаляват тавана на цената на водата

Портфейл

13-05-2015, 05:54

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес приемат новата оперативна програма "Околна среда"

Цената на водата в различните региони няма да надвишава 2,5% от средния месечен доход на домакинствата. В момента таванът е 4%. Това се предлага в проект за промени в закона Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, каза регионалният министър Лиляна Павлова по време на форум за ВиК сектора, цитирана от "Труд".
Според закона Комисията за енергийно и водно регулиране е длъжна да се съобрази с горния праг при определянето на цените за ВиК услуги. Данните за месечния доход по региони се вземат от НСИ.
Намаляването на прага се предлага, защото ВиК дружествата ще бъдат бенефициенти по новата оперативна програма „Околна среда“, обясни Павлова. Когато съфинансират проектите си, те ще искат от КЕВР повишение на цените, за да покрият разходите. Намаленият праг ще е спирачка пред прекомерното им завишаване под претекст инвестиции.
На форума екоминистърът Ивелина Василева съобщи, че страната ни се е съгласила с искането на Брюксел ВиК операторите да са бенефициенти по водни проекти, а не както досега общините.
Страната ни настояваше също пред ЕК инвестициите във водния сектор да стартират преди края на ВиК реформата заради голямото й забавяне. Комисията се е съгласила да стартира изпълнението на 5 ранни проекта на стойност около 300 млн. лв., съобщи министър Василева.
Самата оперативна програма ще бъде гласувана в сряда от кабинета и изпратена за финално одобрение в Брюксел.