Йордан Бакалов става шеф на военното разузнаване

Политика

13-05-2015, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кабинетът ще гласува днес новият устройствен правилник на МО

Бившият служебен вътрешен министър Йордан Бакалов ще поеме служба “Военна информация” през следващата седмица, пише “Труд” като цитира военния министър Николай Ненчев, който е в делeгацията на президента в Монголия.
Името на Бакалов беше спрягано веднага след като бе уволнен предишният шеф на службата Веселин Иванов. Министър Ненчев досега обясняваше, че има няколко кандидатури, но лично стоеше зад Бакалов. Съпротивата срещу бившия депутат от СДС идваше от професионалните среди, които смятат, че Бакалов не разбира от специфичната работа на военното разузнаване.
Днес на заседанието на Министерския съвет ще бъде гласуван и новият устройствен правилник на министерството. Той предвижда намаляване на служба “Военна информация” със 150 бройки. Ненчев поясни, че това са празни щатове и реално няма да бъдат съкращавани хора. Със сигурност в новия правилник няма да има щатове за адютанти, преводачи и други длъжности, които досега бяха в помощ на началника на отбраната. “Дълго време се спори дали са администрация. Преодолява се всичко”, заяви Ненчев.
Част от военните критикуват министъра, че вместо да седи и да се бори за правата им по промените в пенсионната система, е заминал на визита в Монголия и Южна Корея. Ненчев е придружаван от двама негови съветници - Валерия Кардашевски и Николай Василев.