БНБ давала серия от указания към квесторите на КТБ

Имало различни указания, които били противоречиви, според Десислава Атанасова

От БНБ е имало серия от указания към квесторите, а мисля, че имаше обратно твърдение от самото управление на БНБ. Оказа се, че има и различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви едно на друго. Това каза председателят на временната парламентарна комисията за КТБ Десислава Атанасова, цитирана от БТВ.

Вчера БНБ се разграничи от квесторите на КТБ, като разпространи съобщение, в което заяви, че квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти.

Преди това твърдение Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Атанасова припомни, че на предишното заседание са взели решение да поискат информация от синдиците на КТБ във връзка с изнесени данни за предоговаряни преференциални условия на влогове.

След установеното днес Десислава Атанасова каза, че предстои отново депутатите да поискат цялата кореспонденция между квесторите на КТБ и БНБ, както и Фонда за гарантиране на влоговете, така че да установят кой какви въпроси е задавал и как е отговарял и защо отговорите се различават с оглед на качеството на отговарящия.

Тя даде пример, като каза, че са поставяни въпроси, на които веднъж гуверньорът на БНБ е отговорил по един начин, а подуправителят Нели Кордовска, впоследствие в различно време и в различно качество, е отговорила по друг начин на квесторите на КТБ.

Работата на комисията няма да се удължава, остава още месец и от комисията считат, че в това време ще са приключили доклада. „За нас до голяма степен има яснота за това как се е източвала банката и кои държавни длъжностни лица и държавни органи са проявявали бездействие или умишлени действия, въпреки че не сме органът, който може да дава подобни заключения”, заяви Атанасова.