Дъщерята на Кастро спонсорира гей парада в Хавана (ВИДЕО)

За осми пореден път шествието на любовта премина по улиците на кубинската столица

В деня преди кубински президент Раул Кастро бе планирал да посети Ватикана, дъщеря му спонсорира церемонията по благославяне на еднополовите двойки на острова на свободата, където еднополовите бракове са все още незаконни.

Повече от 1000 души участваха в кубинската столица в шествие срещу хомофобията и дискриминацията на хомосексуалните на работното им място, предаде ДПА.
Тазгодишният парад отново беше предвождан от дъщерята на кубинския президент Раул Кастро - сексолога Мариела Кастро, директор на Националния център за сексуално образование.

Мариела Кастро, която е и член на парламента, от години се бори за правата на лесбийки, гейове, бисексуалните и трансексуалните (ЛГБТ) хора в Куба.
Участниците в парада преминаха по улиците на Хавана, загърнати в транспаранти с цветовете на дъгата и развявайки знамена на движението на гейовете и лесбийките. Ежегодния поход срещу хомофобията се проведе за осми път.
По случай националния ден за борба с хомофобията по инициатива на Мариела Кастро бяха организирани символични бракове между няколко десетки еднополови двойки. Неофициалните брачни церемонии бяха извършени от канадски протестански свещеници.
"Трябва да направим така, че цялото кубинско общество да бъде запознато с тези въпроси, да се образова, да проявява разбиране", заяви Мариела Кастро, цитирана от Франс прес. "Трябва да продължим да вдигаме шум, за да има напредък", добави тя.
Всички ние, в отношенията си, сме благословени от Бог, следователно ние благославяме всички хора тук, заяви пасторката Кери Джаксън, дошла от Ню Йорк да участва в събитието.
Аз съм баща на момиче, което много изстрада от това, че е едновременно християнка и лесбийка, каза кубинският пастор Раул Суарес, който е и депутат.
Шествието, което отбелязва осмото си издание, тази година получи необичайната подкрепа на Профсъюзния център на кубинските трудещи се. Събитието се състоя по повод предстоящия Световен ден срещу хомофобията, който ще бъде честван на 17 май.