Две седмици до парична криза в Гърция

Свят

12-05-2015, 11:35

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Финансовият министър Варуфакис призовава за спешни мерки

Финансовата ситуация в Гърция е много сериозна и изисква предприемането на спешни мерки. Изпадането в парична криза може да бъде факт в рамките на две седмици. Това коментира финансовият министър на южната ни съседка Янис Варуфакис след вчерашната среща на Еврогрупата в Брюксел.

"Решаването на въпроса с ликвидността е ужасно спешен. Това е общоизвестно и за него трябва да се говори без заобикалки", казва Варуфакис. "От гледна точка на времето, криза в страната може да настъпи и в рамките на следващите няколко седмици", допълва той, цитиран от "БиБиСи".

По време на срещата си финансовите министри на държавите от еврозоната обсъдиха отпускането на последния транш от 7,2 млрд. евро финансова помощ на Гърция от общо 240 млрд. евро заем от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

След разговорите представителите на Еврогрупата изразиха удовлетворение заради напредъка в преговорите с Атина. От друга страна обаче те коментираха, че е необходимо още време и усилия за постигането на консенсус по спорните въпроси.

Еврогрупата потвърждава, че становището от 20-и февруари е валидната рамка на преговорите. Когато институциите постигнат споразумение на работно равнище, Еврогрупата ще вземе решение за възможно изплащане на парите, съгласно настоящото споразумение, се казва в официалното становище на финансовите министри от еврозоната.

Междувременно в понеделник (11 май) Гърция обяви, че започва изплащането на поредния транш от задължението си към МВФ в размер на 750 млн. евро. Срокът за изплащането на дълга беше до 12 май, примопнят от Новини.bg.