Земетресение от 7,3 отново разтърси Непал (обновена)

Епицентърът е на 81 км източно от столицата Катманду

Трус с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер удари Непал, сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цитирани от bTV.

Епицентърът е на 81 километра източно от непалската столица Катманду, на дълбочина 10 км.

Трусът е регистриран около 10.00 часа българско време.

Обновена в 11.05 часа:

Трус с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер е регистриран на територията на Непал, сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цитирани от „Фокус”. Преди това бе съобщено, че земетресението е с магнитуд 7,1 по Рихтер, но сеизмологичният институт се коригира.

Трусът е бил усетен в столиците на Индия и Бангладеш, посочва Би Би Си. Според медията трусът е бил 7,4 по скалата на Рихтер.

Този трус е на същото място, както и предният от 25 април от 7,8 по Рихтер, който нанесе разрушения в столицата на Непал, размести тектонските плочи, предизвика лавини на Еверест и снижи върха с няколко сантиметра. При тогавашното земетресение загинаха над 8000 души и бяха ранени над 17 000.

При днешния трус все още не е ясно какви са разрушенията и дали има нови жертви и ранени.

Местните жители отново са ужасени, вече публикуват коментари, че е усетено изключително силно, те се молят да няма повече жертви.

Вторичен трус с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер бе регистриран в Непал малко след първия днес.

Трусът е усетен в 13,17 часа местно време, 7,17 часа по Гринуич, с епицентър на 28 км югоизточно от Дханкута, Непал, с дълбочина 5 км.