Ускоряват процедурата за даване на закрила за бежанците

Общество

12-05-2015, 09:58

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бежанските центрове у нас са запълнени на близо 80 %

В центровете за бежанци има капацитет за още 1000 души

До година в Държавната агенция за бежанците да бъдат назначени още 100 души, заяви пред БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Парите са осигурени по Плана за спешни мерки на Европейската комисия. Част от сумата ще отиде за подобряване на условията за настаняване, за здравно осигуряване, за преводачи и за осигуряване на процедурата по предоставяне на закрила.

„В центровете за бежанци има около 1000 души, които от миналата година са получили статут на бежанец или хуманитарен статут, но все още не са излезли от там. Тези хора ще бъдат изведени, тъй като вече са осигурени средства за една година да бъдат настанени на външни адреси”, каза Казаков.

В момента в центровете за бежанци са настанени малко над 4 хиляди души и са запълнени на 80%. Има капацитет за настаняване на още 1000 души.

„Ще ускорим процедурата по предоставяне на закрила”, добави председателят на ДАБ.

Въпреки критиките, Никола Казаков заяви, че защитната ограда по границата с Турция играе съществена роля за контролиране на миграционния поток, тъй като спира незаконното влизане в страната и насочва мигрантите към граничните пунктове.

„България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността между всички страни-членки на Евросъюза”, коментира председателят на ДАБ. Той бе на работно посещение в Германия след изказаното от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер предложение да бъдат въведени квоти за прием на имигранти за страните от Европейския съюз.

Квотите ще зависят от големината на брутния вътрешен продукт и други икономически параметри. Германия е една от страните в ЕС, където се подготвят за приема на бежанци и увеличават броя на служителите, които ще дават убежище, тъй като очакват около 450 хиляди бежанци за страната.