Международният съвет за паметници на културата: Спрете хипотетичните реставрации на обекти

Общество

12-05-2015, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заместването на оригиналните структури фалшифицира историята

Международна организация изрази безпокойство от начина, по който в България се реставрират крепости и други паметници, съобщи БНР. Според Международния съвет за паметниците на културата някои практики са застрашили значимо и видимо редица културни паметници у нас.

От авторитетната международна организация отбелязват, че процесът за развитие на регионите чрез стимулиране на културния туризъм е стимулирал мащабна тенденция на хипотетични реконструкции върху руините на археологически обекти в България. Така, вместо да се открои значимостта на засегнатите паметници, мащабната замяна на липсващите оригинални материали и форми разрушава духа на тези паметници и места.

В писмото, подписано от президента на организацията Густаво Арау, се казва още, че, замествайки оригиналните структури, тези реконструкции на практика фалшифицират историята и причиняват необратима загуба на автентичност.

От организацията настояват за незабавно спиране на провежданите в момента хипотетични реконструкции в страната и осигуряване на подходяща научна оценка на тяхното въздействие.