9 лева струва новият талон за кола

Общество

12-05-2015, 06:35

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Смяната на регистрационните документи не е задължителна, а по желание

Девет лева ще струва новият талон, който КАТ започва да издава тази седмица, съобщиха от КАТ. Той ще се състои от две части - голям и малък талон, като те ще се издават заедно. Горният отрязък обаче ще се откъсва и ще изпълнява ролята на малък талон. Той ще съдържа почти всички технически данни на автомобила и ще е полезен за пътуващите в чужбина и тези, които карат кола на лизинг.

Смяната на регистрационните документи не е задължителна, а по желание, съобщи шефът на КАТ Бойко Рановски. Всички нови талони обаче ще са по новия образец. За целта не е необходимо автомобилът да минава през пунктовете на пътната полиция, собственикът трябва да носи само документите. От вчера в София вече се издават от новите талони. На ден в столицата се регистрират по около 700 коли. До края на седмицата услугата ще се предлага в цялата страна.

Както и досега, колата не може да се продаде само с малкия отрязък. За прехвърляне на собственост се изисква и големият талон.Повод за нововъведението са проверки на български туристи в Гърция, Турция и Унгария, където се изискват данните от големия талон. По-големият проблем обаче се появява при лизинговите автомобили, тъй като техният голям талон се държи от фирмата. Ако всички фирми поискат наведнъж издаване на нови документи, може да се стигне опашки, предупредиха от КАТ.

 ПРЕД КОЛАТА

"Като видиш някой да кара опасно, звънни или застани пред колата му. Майка му ще се сърди, че си му навлякъл неприятности, но ще му спасиш живота", препоръча премиерът Бойко Борисов вчера. Според него виновно за катастрофата с 5 жертви в Яхиново е "цяло село", което "гледа как едни карат като луди". Защо КАТ не санкционира по селата, премиерът не коментира.