Правителството улеснява строителството на лифтове и ски съоръжения

Политика

11-05-2015, 17:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зимните ни курорти привличат с близо една трета повече турци

Министерството на туризма подготвя законови промени, с които да стане по-лесно изграждането на ски лифтове и ски съоръжения. Това съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти, предаде БТА.

Министърът уточни, че ще се правят промени в Закона за туризма и в свързаните с проблематиката закони за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи и за горите. Очаква се промените да са готови до месец.

Николина Ангелкова отбеляза, че България е на едно от последните места по отношение на ски инфраструктура.

Сред другите проблемни области от бранша са посочили пътната инфраструктура, за което министърът е уверил, че това е един от основните приоритети на кабинета.

Поет е бил ангажимент за курорта „Боровец” по отношение на действия за увеличаване на мощностите на електропреносната мрежа.

Строителството на лифтове и писти е във фокуса на общественото внимание от няколко години – заради опасенията на общественици и еко организации, че разрастването на зимните курорти е без отчитане на природните особености и в нарушение на различни разпоредби.

Някои стигат и по-далеч – твърдят, че зимните ни курорти се правят не с цел устойчиво развитие, а за „изпиране” на пари. Отговорът най-често е, че „зелените” активисти са платени от други държави, които са конкуренти на България в областта на зимния туризъм.

Сред известните неслучили се все още лифтове е втората кабинка в Банско, която беше желана от всички правителства през последните няколко години.

Ангелкова на няколко пъти обяви, че е „за” проекта.

Министърът съобщи, че този зимен сезон е бил успешен с ръст от 8.2 на сто по данни на НСИ, с 1.2 милиона туристи и приходи за периода декември – март от 640 млн. лева, което е с над 6 на сто ръст спрямо миналата зима.

Основният ръст на туристи е от Турция – с 30 на сто, което, по думите на министъра, дава основание съвместно с външно министерство да се стартира възможността визовите облекчения да се прилагат целогодишно, а не само за зимата.

Ръст се отчита и на туристи от Италия – около 20 на сто, Германия – десет на сто, Австрия – осем на сто, Гърция – шест на сто, както и от останалите съседни на България държави.