Стабилността на БЮРМ е важна за нас, обърна се Митов към македонския си колега

Съседката ни трябва бързо да възстанови върховенството на закона, според външния ни министър

Политическата стабилност на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и запазването на териториалната й цялост са особено важни за България.

Това e заявил външният ни министър Даниел Митов в телефонен разговор с македонския си колега Никола Попоски, съобщиха от Министерство на външните работи.

Липсата на диалог с опозицията създава политически вакуум, който води до нестабилност, от която се възползват елементи и групи, които целят дестабилизация на БЮРМ, подчертал Митов пред колегата си.

В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите, заявил още той.

По думите на Митов съседката ни трябва бързо да възстанови върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната. То трябва да гарантира прозрачно разследване на случилото се в съответствие с европейските стандарти.

Даниел Митов категорично подчертал ключовото значение на запазването на гражданския и етническия мир в БЮРМ. Той уверил своя македонски колега, че България е готова да даде своя принос за това както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.

Външният ни министър изразил пред Никола Попоски искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при операцията в град Куманово полицаи.

От своя страна Попски информирал Митов за актуалната ситуация в БЮРМ.