Смъртността на децата до 5 годинки у нас е 3 пъти по-висока от тази в Европа

Политика

11-05-2015, 16:45

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Здравните ни показатели драматично се различават от средноевропейските, подчерта Петър Москов

„Здравните ни показатели драматично се различават от средноевропейските. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е три пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската”. Това каза здравният министър Петър Москов в Радомир.

Той обясни как ще се модернизират центровете за спешна помощ в страната.

За 4 години автопаркът на Спешната помощ ще бъде преоборудван с 600 нови линейки, предаде БНР изказването на Москов. 400 от реанимобилите са с пари от ЕС, а 200 – с пари от републиканския бюджет.

„Промяната в Центровете за спешна медицинска помощ ще протече на три нива. Вече са налични 56 нови реанимобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина” (медицинска и комуникационна апаратура - б.р.), добави министър Москов.

По този начин при посещенията си при болния лекарят през телемедицинските устройства ще може да контактува със специалисти в близките болници, обясни министърът.

Второто ниво е оборудване на филиалите на Спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите. Третото ниво е реконструкция на спешните приемни на болниците и апаратурното им и кадрово обезпечаване, каза министърът.

Петър Москов определи ваксините като голямо постижение на медицината и заяви, че няма да променя политиката на държавата заради необективните страхове на родители. Той посочи законодателството на скандинавските държави и в Австралия, съгласно което всякакъв вид социални придобивки се спират за семейства и хора, решили да не ваксинират децата си.

Министър Петър Москов, заместникът му Ваньо Шарков и народният представител Валентин Павлов откриха обновения филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Радомир. Той е ремонтиран с 15 000 лева, осигурени от общината.