200 лева глоба за шефа на КАТ в столицата

"Хванат е в крачка" от бдителни граждани, как паркира личния си автомобил върху тротоара

Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев, който стриктно трябва да съблюдава спазването на Закона по пътищата се оказа също нарушител, алармира Faktor.bg. Бдителни граждани изпратили снимки, от които ясно се вижда, че полицейският началник е паркирал неправилно личния си автомобил Субару, с регистрационен номер Х 2828 ВТ в централната част на столицата. Снимките са направени в петък, 8 май, около 10,30 ч, на кръстовището на ул. "Арх. Йордан Миланов" и площад "Велчова завера". Срещу тях е блокът на БОДК, където шефът на КАТ-София живее. Според съседите му Тенев и друг път спирал колите си на забранени места.

Пътните знаци във въпросния участък категорично забраняват паркирането, защото това е площ за пешеходци. Поставено е и указание за принудително вдигане на нарушителите, като забраната не важи за дипломатически коли. Тенев е паркирал директно на тротоара, където има специално направен подход за качване на инвалиди, майки с колички и други граждани със специални нужди. От съседната страна на улицата няма тротоар и това реално е единственото място за безопасно преминаване на пешеходци. В нарушение са и следващите три автомобила след Субаруто на Тенев. Те са паркирани върху плочник, а едва след тях започва паркингът за живущите в района.

Нарушението, макар и невинно на пръв поглед, е регистрирано точно в седмицата, в която КАТ обяви засилени мерки срещу нарушителите на пътя, жертвите след тежки катастрофи приливат от цялата страна, а парламентът започна разглеждане и дебати за законодателни промени и по-строги мерки, които да предотвратят пътни инциденти, и да възпрат самонадеяните водачи. Глобата и наказанието, които Тенев трябва да отнесе, са незначителни, но проблемът е в чисто морален план – щом шефът на КАТ може да нарушава закона и се оказва ненаказуем на пътя, какво остава за другите водачи.

Катаджии от София се възмущават и от факта, че само преди дни са правили специализирана акция срещу автомобили със затъмнени стъкла, а и двете служебни коли, които ползва началникът им - Хюндай и Опел, са точно с такива стъкла на предните врати. Любопитна подробност е и фактът, че Тенчо Тенев е пристрастен към регистрационните номера с цифри 2828. Оказва се, че не само личните му автомобили, но и двата служебни са с такава специална регистрация. Открит остава въпросът – кой плаща за кефа на шефа задължителната такса за специални номера по Тарифа 4 – КАТ или Тенев от катличния си джоб?

Тенчо Тенев бе докаран за зам. шеф на КАТ София от Димитровград от министър Михаил Миков. По-късно министър Цветанов го пенсионира, но Тенев води дело срещу МВР и през миналата година бе възстановен на работа. Срещу него има доста сигнали за нередности, но служебният министър Бакалов, който се оказал негов съученик, го издигна на поста, след като Иво Писанов подаде оставка след провала на министър Цветлин Йовчев.